Меморандум о сарадњи између Факултета техничких наука у Новом Саду и немачког Института Фраунхофер, којим се ствара основа за имплементацију концепта Индустрија 4.0 у Србији, потписан је данас у Београду.

У присуству министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, Меморандум су у Влади Србије потписали Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду и Јакоб Едлер, извршни директор Фраунхофер Института.

Министар Поповић је подсетио да су Србија и Немачка прошле године први пут у историји билатералних односа формирале Округли сто за иновације, дигитализацију, истраживање и науку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  POPOVIĆ U DOJČE TELEKOMU: Srpski inženjeri će primenjivati nemačko znanje u oblasti sajber zaštite

"То је формат који окупља представнике државе, индустрије, научно-истраживачких организација, факултета и универзитета из наше две земље са циљем интензивирања сарадње у области иновација и дигитализације. Потписивање овог Меморандума представља један од конкретних резултата рада овог округлог стола“, изјавио је Поповић.

Он је, како је саопштено, истакао да је овај документ веома значајан за Србију, јер се његовим потписивањем омогућава стварање подлоге за имплементацију Индустрије 4.0 у нашој земљи.

За овај посао не можемо да имамо бољег партнера од Немачке, која је европски лидер у развоју Индустрије 4.0 и економије вођене иновацијама“, казао је Поповић.

Министар за иновације и технолошки развој је указао да Србија настоји да дигитално трансформише своју индустрију, на начин како је то урадила Немачка.

Меморандум који је данас потписан омогућиће размену знања, искустава и трансфер технологија између српских и немачких стручњака, као и водећих научно-истраживачких организација у том процесу“, рекао је Поповић.

Он је изразио уверење да ће потписивање овог документа омогућити стварање услове за привлачење нових инвеститора из Немачке.

"Немачки инвеститори траже окружење које је комплементарно оном које постоји у њиховој земљи и које може да подржи развој индустрије 4.0", навео је Поповић.

Истакао је да ће то утицати на отварање нових, високотехнолошких радних места у Србији.

Поповић је на крају свог обраћања подсетио да је ово је још једно признање за СТЕМ факултете у Србији, који су од стране најрелевантнијих светских рејтинг агенција оцењени као најбољи у овом делу Европе.

Јакоб Едлер, извршни директор Фраунхофер института изјавио је да се потписивањем овог Меморандума стварају услови за примену елемената Индустрије 4.0 у производном сектору Србије.

Наш Институт је већ имао одличну сарадњу са ФТН-он у различитим контекстима. Факултет у Новом Саду је члан конзорцијума нашег познатог европског истраживања о производњи, који такође игра пресудну улогу за ову студију која се односи на напредне производне технологије и дигитализацијуу Србији“, рекао је Едлер.

Он је изразио очекивање да ће наведена студија пружити низ мера иновационе политике за технолошку модернизацију у Србији.

Декан Факултета техничких наука, Раде Дорословачки, указао је на главну делатност овог факултета.

Ми не стварамо науку ради науке, већ ради примене, а то је и правац деловања Института Фраунхофер, са којим смо данас потписали Меморандум о сарадњи“, рекао је Дорословачки.

Он је подсетио да је Факултет у Новом Саду место из кога су поникле многобројне мале и велике ИТ компаније у којима ради преко хил?аду инжењера, као и да ће се делатност Факултета и убудуће кретати у том смеру.