Поводом 800 година аутокефалности СПЦ: Мала прича о великој Жичи

Г. ЋИРОВИЋ

22. 10. 2019. у 23:46

Поводом 800 година аутокефалности СПЦ: Мала прича о великој Жичи

Милоје Радовић ,Фото:Г. Шљивић

Поема за децу краљевачког песника Милоја Радовића
КРАЉЕВО – Поводом обележавања значајног црквеног и државног јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве, с благословом Епископа жичког Јустина, у заједничком издавачком подухвату манастира Жиче и књижаре „Прозор“ из Краљева, недавно је објављена несвакидашња књига познатог краљевачког дечјег песника и писца Милоја Радовића под називом - „Мала прича о великој Жичи“.

Ова поема за децу уобличена у књигу, кроз седам поглавља на најнежнији начин, аутентично, али и узвишено поетски, приповеда богату историју средњовековне Жиче, задужбине краља Стефана Првовенчаног и прве српске архиепископије.

- Све приче о Жичи су мале, а само је ова наша светиња велика прича која непрекидно траје и сабира све приче српског народа које су икада настале и које ће икада настати. Ми о Жичи мало знамо, а она о нама зна све – каже аутор Милоје Радовић.

Стихове познатог краљевачког песника у овој изузетној сликовници осликао је иконописац, сликар и илустратор Бојан Миљковић чија су ликовна решења ову причу о Жичи свакако учинила још упечатљивијом и прилагођенијом најмлађим узрастима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Патријарх Иринеј: Не напуштајте своју отаџбину, опстаћемо као народ

- Само песник са особеном духовном тананошћу може да исприча красним и бираним речима повест о узрастању једног народа чији се идентитет чврсто везао за манастир Жичу – каже о овој поеми др Драгољуб Даниловић, историчар из Краљева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације