Још нису поништене лажне дипломе школе из Тутина

М. Нићифоровић

22. 10. 2019. у 10:02

Још нису поништене лажне дипломе школе из Тутина

Грађани брину када оду у здравствену установу,Depositphotos

Ванредним инспекцијским надзором није утврђено коме су све издате дипломе

МАДА је због разних злоупотреба приликом издавања диплома саобраћајног и медицинског техничара и фалсификовања возачких исправа, приватна Средња школа у Тутину недавно затворена, а њено руководство ухапшено, Министарство просвете није наложило да се дипломе за које постоји основана сумња да су незаконито стечене и пониште.

Прочитајте још: СКАНДАЛ У ВРШЦУ: Више од две године радила као лекар, нико није сумњао да нема диплому

Инспекцијским надзором утврђено је да је ова школа незаконито организовала испите за доквалификацију и преквалификацију, да је неправилно формирана комисија за полагање и оцењивање испита и да су поједини писмени задаци и одговори ванредних ученика оцењени, а да нису ни прегледани.

- Инспектори нису били у могућности да се сумњиве дипломе пониште јер у ванредном инспекцијском надзору није могло да се утврди ни колико је диплома издато, као ни којим лицима су издате - истиче се у објашњењу Министарства просвете појединим новопазарским медијима.

Прочитајте још: Лажни доктор лечио дуже од 11 година

Мада многи Новопазарци страхују "шта их све може снаћи" ако их у некој од здравствених установа сачека медицинска сестра са дипломом купљеном у Тутину, а таквих је много у овом крају и широм Србије, у Министарству истичу да нису саветовали послодавце да раскину уговоре о раду са власницима спорних диплома.

- Министарство не може саветовати установама да раскину уговоре о раду са особама које су дипломе стекле у Средњој школи "Тутин" из разлога што не значи да су све дипломе неисправне и против закона састављене. Утврђивање да је јавна исправа неистинита комплексан је поступак који се врши за сваку диплому посебно - наводе из Министарства просвете.


Затворена школа у Тутину


Нико тачно не зна колико је у здравственим центрима укупно медицинских сестара и техничара са тутинском дипломом, посебно јер неке институције те податке крију.

Фалш дипломе први су открили послодавци у Немачкој, па су још пре неколико месеци стопирали запошљавање медицинара из Србије са исправама из Тутина.

Занимљиво је и да неки возачи са купљеном дозволом још возе камионе и аутобусе широм Европе.

УХАПШЕНИ

МАХИНАЦИЈАМА у Средњој школи "Тутин" бавила се и полиција која је, у сарадњи са основним тужилаштвом, ухапсила директора И. Д. (53) и његовог сарадника А. Д. (25). Они су осумњичени да су током 2018. и 2019. године већем броју грађана, уз новчану надокнаду, издали лажна уверења о положеном возачком испиту Б и Ц категорије, на основу наводног завршетка средње школе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Zelja

22.10.2019. 10:09

I doktorat direktorice Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu je plagijat.

DzSvetac

22.10.2019. 10:26

Nije to samo 2018 i 2019 ,mnogo duža je ta praksa , meni je pre 5god. nuđena ta Tutinska diploma ...da ne pominjem koliko TAXIsta vozi sa tim papirima !!!

Epi

22.10.2019. 10:59

u Beografu se izdaju diplome fals takodje nasi politicari imaju fals diplome doktorate pa nista novo

Ivan

22.10.2019. 11:58

Pa i Stefanovic, Mali, Toma Nikolic, Jorgovanka guvernerka, rektor Megatrenda... svi imaju lazne ili neposteno stecene diplome pa nikom nista. Srbija je drzava lazi. Sve je u njoj lazno.

Djoka Puškar

22.10.2019. 21:26

Šta se čeka i ne samo u tutinu nego i sve ostale udžerice zatvoriti i kupene diplome poništiti!!!! što pre!!!