Студент пред камерама раскринкао професора Карапанџу, који је оптуживао Синишу Малог за плагијат - сада би његова дисертација могла да буде оспорена

Новости Онлине

понедељак, 21. 10. 2019. у 16:34

Студент пред камерама раскринкао професора Карапанџу, који је оптуживао Синишу Малог за плагијат - сада би његова дисертација могла да буде оспорена

Фото: Пинк принтскрин

Докази које је изнео студент, показују да би докторска дисертација проф. Карапанџе могла бити оспорена
Након скандала са професорком Економског факултета Даницом Поповић, студент Александар Јакшић, који је против ове професорке поднео пријаву, донео је, гостујући у „Хит твиту“ на ТВ Пинк ексклузивне информације о професору финансија на EBS Business School у Висбадену Раши Карапанџи, који је оптужио министра финансија Синишу Малог да је плагирао свој докторат. Докази које је изнео показују да би докторска дисертација проф. Карапанџе могла бити оспорена, преноси Пинк.

Случај Карапанџиног доктората Јакшић је открио истражујући случај проф. Поповић, која је присвојила рад и превод свог покојног колеге проф. др Стојана Бабића у уџбенику "Међународна економија". Она је, након што је овај догађај дошао до медија, изјавила да су напади на њу параван за случај доктората Синише Малог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Оспорио докторат Синише Малог зато што је остао без велике зараде?

Јакшић истиче да је ова њена изјава неистинита и подсећа да су поступак против ње покренули професори и то са 75 гласова „за“, а само два „против“.

Како каже, у универзитетској заједници постоји недопустиво лицемерје. С тим у вези, подсећа да је професорка Поповић у својству сведока представила академика Душана Теодоровића, називајући га једним од лицемера.- Он (Теодоровић) је такође изнео неистину да сам оптужио Даницу Поповић за продају испита, иако су две комисије утврдиле да нисам – рекао је Јакшић, након чега је изнео ексклузивне информације о академику:

- У званичној биографији академика Теодоровића која је објављена на сајту САНУ, стоји да је он напустио Саобраћајни факултет услед неслагања на истом. Послао сам захтев за информацију од јавног значаја Саобраћајном факултету и добио сам одговор да је Теодоровић 31. маја 1999. године добио решење о престанку радног односа због изостајања са посла – говори Јакшић и наставља:

- Исти тај академик 2003. године шаље захтев за заснивање радног односа где наводи да је однос на факултету престао независно од његове воље. Као да се отказ добија својевољно?! Зато захтева од факултета да поново заснује радни однос. Након тога декан факултета шаље допис министру просвете Гаши Кнежевићу у којем наводи да је Теодоровић 27. априла 1999. својевољно напустио факултет, односно да је са породицом отишао у САД, а да претходно није поднео захтев за одсуство, нити је обавестио декана о својим намерама. Декан од министра тражи мишљење да ли је у обавези да врати Теодоровића на посао – наставља Јакшић раскринкавање и додаје да је помоћник министра Србијанка Турајлић послала допис Саобраћајном факултету да, уколико је Теодоровић послао захтев у законском року, може се вратити на факултет, што је и учинио.- Дакле, вратио се на факултет без конкурса. Дакле, таква особа мени држи предавања о академској честитости и говори о томе да је нарушена аутономија универзитета, а овим је де факто поништена аутономија универзитета – објашњава Јакшић.

Враћајући се на докторате, Јакшић је поновио да су против покретања поступка против проф. Поповић била два професора и да су два била уздржана. Против су били професори Дејан Шошкић и Милојко Арсић, а уздржани Бошко Живковић и Бранко Урошевић. Каже да је, истражујући, дошао до ствари које су свима њима заједничке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -УНИВЕРЗИТЕТ У ПОЗНАЊУ: Рад Синише Малог није плагијат

- Прва је била Централна банка, након тога је била фирма Центар за инвестиције и финансије, а онда сам тражио једну особу која их све спаја – професор Раша Карапанџа. Управо је он наводно открио плагијат министра Синише Малог. Реч је о професору економије, који је завршио астрофизику! – говори Јакишић, показујући документе које је набавио на Економском факултету где је Карапанџа нострификовао диплому.Јакшић је показао Карапанџину диплому астрофизике, а затим и диплому мастер студија са просеком 8.01 и објашњава:

- Да бисте уписали докторске студије на Универзитету у Београду морате имати просечну оцену већу од 8, дакле, једва се провукао. Интересантно је да је проф. Карапанџа објавио само један самостални рад – каже Јакшић, потом показујући докторат проф. Карапанџе.

- Карапанџа је, иначе, само колатерална штета, јер сам до њега дошао истражујући професора Бранка Урошевића, који му је ментор на докторату, а који је о мени изнео неистине – каже Јакшић.

Објашњава да се докторат састоји из три есеја из области финансијске економије.

И Универзитет у Београду и у Помпеу Фабри то дозвољавају, али уз два услова. Први је квалитативни: мора постојати логичка повезаност између радова, а други услов, који је и кључни, каже да у тим ситуацијама морате бити први аутор у свим радовима - каже Јакшић показујући сва три рада и у ниједном Карапанџа није наведен као први аутор.- Њему само због овога треба да се поништи докторска дисертација, јер није ваљана и по правилима. Трећи рад објављен је у часопису за физику, а говоримо о професору економије! Он је у овом раду наведен као трећи аутор. Дакле, они који указују на неправилности најпрљавији су међу нама – наводи студент.

Јакшић наставља: Карапанџа 2010. године шаље захтев за признавање стране високошколске исправе и као разлог наводи запослење.

- По сваку цену жели да дође на Економски факултет који прави стручну комисију, међу чијим члановима је проф. Бошко Живковић. То је друга особа која је износила неистине о мени и на челу је комисије. Ова комисија шаље извештај Наставно-научном већу у којем се осталих пет аутора не спомињу, већ само Карапанџа. Питао сам се зашто, а онда сам ушао на АПР и открио сукоб интереса. Чланови Центра за инвестиције и финансије су Милош Божовић и проф. Карапанџа. Случајним кликом на „забелешке“ отвори ми се: „уписује се у Регистар привредних субјеката уговором о преносу управљачких права од 01.07.2011. којим преносилац Бошко Живковић из Београда преноси право управљања над уделом од 5% на Милоша Божовића, а до престанка вршења јавне функције председника савета гувернера Народне банке – каже Јакшић.

Објашњава да је ово строго кршење кодекса професионалне етике, према којем чланови комисије не смеју на други начин бити повезани.

- Ако сте на функцији председника савета гувернера и ако замрзавате ваше место у некој фирми, а та фирма се бави развојем софтвера који користе банке које ви контролишете, онда је то посао за полицију – каже студент.

Ментор проф. Карапанџе, Урошевић, колатерална штета Јакишићевог истраживања, наводи у својој биографији да је оснивач фирме Центар за инвестиције и финансије.

- То су вишеструки сукоби интереса! – закључује Јакшић.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (57)

Zoran Kg

21.10.2019. 16:50

Da li u ovoj državi postoji još neki student da može nešto da kaže i ispred koga ovaj nastupa, ispred stranke ili Vlade?

Анти Антифа

21.10.2019. 17:06

Студент , обзиром да није завршио ни основне студије бави се докторским дисертацијама

Рашо

21.10.2019. 17:08

Замисли, студент раскринкао професоре! Овде је и Бог казао лаку ноћ!

Čistač

21.10.2019. 17:09

Svaka čast ovom mladom čoveku! Nadam se da će, nakon ovoga, analizirati i doktorat Siniše Malog, pa da vidimo o čemu se tu radi.

Miša zaštita

21.10.2019. 17:13

Odakle student ima uvid u posdiplomske studije, zar ne nađoše ni jednog profesora sa PDS-a???

Gliga

21.10.2019. 17:18

Ako sam dobro razumeo, student raskrinkava naučne radove profesora i akademika (sve to u programu tv pink)!? Ne znam da li je istina to što govori ali koliko autorteta njegove reči imaju u tom kontekstu? Zar se njegovim saznanjima ne bi trebalo da pozabave ljudi od autoriteta u akademskoj zajednici!? Ili je sve rijaliti : /

Реално

21.10.2019. 18:45

@Gliga - Глиго колико сам ја тебе разумео недефинисани квазистуденти могу да заузму ректорат и да траже поништавање нечијег доктората на основу проблематичних тврдњи, али нико не сме да истражује докторате оних који су наводно "открили плагијат" у том докторату? Па синко "ко се мача лати од мача ће и да страда" каже наш народ!! И како ти знаш да овај човек није у праву? Узгред све је лако проверити пошто су сви подаци о докторатима и докторандима јавни!

Goran ali ne Bot

21.10.2019. 17:27

Dakle poenta je sledeća. Mali nije plagirao doktorat jer ti tvrdis da profesor karapandza nije mogao da doktorirao na opisani način jer ti tako tvrdis? Ok ti kao rodjak Bate Gasica bolje znaš od svih jer si.... student. I po tebi čak i konstantacija prve komisije da je samo 7% direktno preslikano iz tudjeg rada nije plagiranje?O ostatku nisu ni razgovarali. Mali bolje ćuti jer posle ovoga moći ćeš da radiš samo kod Bate Gasica. Odsustvo morala nije prednost.

Liki

21.10.2019. 19:00

@Aleksandar Markovic - Pa šta ako ima 40 god.a student je studenti su i sa 60 god,pametan čovek ima veliki prosek kada Vi imate taj prosek 10 javite se zlobni ljudi!!

Goran ali ne Bot

21.10.2019. 17:58

Ovaj mali se uči da bude stranački Baron Minhauzen. A posto se ovako lako za novac Pink i svi koji senzacionalisticka prenose tvrdnje koje nemaju veze sa dokazima koji su izneti neće me zacuditi da vas sve tuzi dotični i da vam uzme ogroman novac. A izvinjenje ćete morati da objavite na isti način. Senzacionalisticki. Ovakvim lincom svih koji se usude da kažu nešto o ljudima u vlasti vi šaljete najgoru sliku o Srbiji u svet. A Svet posmatra i beleži.

KOTA KIMBAU OCI SVE GOVORE

21.10.2019. 18:54

@Goran ali ne Bot - kaže naš narod oci su ogledalo duše a oci ovomer mladom coveku govore da su šizofrene I još na pinku iznosi dokaze ja mislim da je ovo jedna afera da bi se naivna srbadija zabavljhala sa neistinom I prikrije sastanak tacija I japanskog premijera abea I otvaranje japanske ambasade u pristine pa se dele dude varalice preko pinka naivnoj srbadiji

Meg

21.10.2019. 18:07

Ahahaha konacno ih raskrinkao neko i to bas student! Bagra korumpirana, svi znaju sta se sve tamo radi a niko nema hrabrosti da izadje u javnost i kaze na glas.

DVLj

21.10.2019. 18:10

STUDENT osporava doktorske disertacije PROFESORA Univerziteta, i to redom. Sa sve direktnim prenosom na Pinku. Očigledno se vraća nebivalo vreme posle Drugog svetskog rata, kada se surovo kažnjavalo svako suprotstavljanje režimu.

pc

21.10.2019. 19:31

@DVLj - Pa je tako meni zapao doktor nauka na diplomskom da me provocira i našao se u neobranom grožđu kada je vidio.da ja imam znanje za njegovih pet doktorata. O ovoj temi okupiranja fakulteta sam pisao nekoliko puta. Većina profesora nisu tu zbig svog znanj već zbig rada obaveštajnih službi koje vršljaju po Srbiji. Sada ćete mi reći da nisam normalan ali ovo što sam rekao je istina i to bolna istina.

Lale

21.10.2019. 18:11

Aleksandra Jakšića je zbog klevete koju je izneo o Dr. Danici Popović kaznio prvo etički odbor Ekonomskog fakulteta, a potom tu odluku potvrdio i Univerzitet u Beogradu, on nije kredibilna ličnost kojoj bi se moglo verovati, a o stručnosti ne želim ni da govorim.

EvGenije

21.10.2019. 19:40

@Lale - Naravno da će ga kazniti kad su svi uvezani k'o tanka crevca. To je jedna golema profesorska pantljičara koja guši celi univerzitet. A onda se čudite što je BU tako nisko na Šangajskoj listi. Sigurno nije tu zbog studenata već zbog profesora.

Ivan Momčilović

21.10.2019. 22:13

@Lale - Može da bude srećan što ga profesorka nije tužila, ali zaboravih, momak se hvali da je u nekom srodstvu sa Batom Gašićem, valjda to garantuje tačnost navoda, odnosno klevetu. U pravuste svi su povezani ko crevca, lažu i mažu za 10.

Miki

21.10.2019. 18:17

zašto negativnih komentara. student samo neke stvari prezentirao. postoje institucije koje to treba da provere i objave. pa isto tako su studenti štrajkovali i osporavali doktorat siniše malog. stručne službe nek potvrde ili demantuju. pošteno?

poruka svima koji misle da znaju:

21.10.2019. 18:22

Bez obzira,ko je u pravu,a ko ne,citajte ovaj tekst po stotinu puta!Pa ako i do tada niste razumeli...?Dignite ruke!Odreknite se svenzanja i pocnite da radite,SAMO ONO za sta ste opsosobljeni.Znaci--SKOLOVANI,UZ ZAVRSNI ISPIT!!!Tu nema mesta ni za "MA",ni za "MU"!ZNANJE JE CUDO!Ovaj tekst nije ni zamisljen za "mene i tebe"....To su neke druge visine,tako da kada tamo dospes,bez PREDZNANJA,ILI JEDVA...Jado moja...Nema te bunde koja ce te ugrejati!I vodi racuna,ako,tamo,pocnes da mutis vodu....

Stojko

21.10.2019. 18:49

Dečko je nekoliko puta napomenuo da je državni Ekonomski fakultet završio sa 10,00 i da je Doktorirao na istom. Očigledno da ne možete da dobacite do toga u svojim glavama a kamoli praktično. Rasturio ih je i tek će da nastavi. Retko pametan, samosvestan i čestit momak. Puna podrška!

jes

21.10.2019. 19:28

@Stojko - bas tako! ja isto kad sam studirao imao sam pristup svim doktorskim radovima i naucnim radovima svojih profesora, kao i neke radove iz devedesetih i dvehiljaditih, to stoji tamo na faksu pa uzme ko hoce. nije kao da je neko iz vlasti dao ovom malom te radove i napisao mu scenario sta da kaze i da su ga pozvali na pink tek tako. nije kao da svaki gradjanin ove zemlje ne moze da izadje na tv i da kaze sta misli ili, daleko bilo, ono sto moze da dokaze. siguran sam da je sve RE GU LAR NO!

петар

21.10.2019. 21:42

@Opaki - Изворни документ је вреднији него хиљаду празних речи. Клупко се одмотава. Има ту свашта.

Nemanja Simović

21.10.2019. 19:03

Слабо нешто ботови раде. А баш ми се чинио леп дириговани чланак. Ништа од смеха сада.

Neko Iz Pozadine

21.10.2019. 19:16

Momak je sns komedijaš koji je sadio tikve sa tim istim profesorima, a sada ih pljuje.. Muvao se po studentskim organizacijama na fakultetu, ocene dobijao na lepe oči, a sada kada treba da se utvrdi pazar da bi se ostalo na fakultetu, eto ga..

Klasicno Levicarsko Licemerje

21.10.2019. 19:53

DVLJ али зато кад студент оспорава дисертацију министра финансија то је океј? Нема овде невиних.

Мица Хаубица

21.10.2019. 20:48

објављени рад у часопису физике је "сређен" преко Бранка Урошевића, који је физичар, московски (МГУ) ђак бившег СССР-а

Dalibor

21.10.2019. 20:48

Ko god je plagirao treba mu ponistiti rad i tacka... zlocin ne opravdava zlocin, odnosi se na obojicu i Malog i Karapandzu

Dexini

21.10.2019. 20:55

Neverovatno mi je da ste dopustili da jedan mladi instruirani čovek dobije vreme na nacionalnoj frekvenciji. On je najobičniji klevetnik i lažov i ništa nije dokazao već samo baca naaučen tekst koji je lako proveriti. Stvarno sramota da za svoje obračune koristite ovog dečka. Treba i sutra da živi i radi, ovako će te ga obeležiti za ceo život.

Стручњак за дисертације

21.10.2019. 20:59

Докторирати са повезаним радовима где ти ниси први аутор у преводу значи да те је неко ту потписао из неког разлога, за шта си дужан да му се на неки начин одужиш (или услуга или паре), а ко том "пројекту" стане на пут може да има последице. Зато овде, по свему судећи, има места за истражне органе.

žika

21.10.2019. 21:00

Pošto je Sergej odbio pola miliona evra, njih je ščepao student u gaćama i, pošto ih mora opravdati,napao je Proesorku. Za te pare ,napao bi i svoje roditelje.Treba postaviti pitanje kako je dolazio do tih "desetki".

Gojko

21.10.2019. 21:08

odakle ovom coveku ideja da uopste izgovara imena profesora Soskica, Arsica, Urosevica i Zivkovica? ko se sve u ovoj zemlji pojavljuje na televiziji i prica....sramota me sto zivim ovde

mkj

21.10.2019. 21:10

Pa kod jakih izdavackih kuca vec se naveliko koriste roboti za otkrivanje plagijata ali to je po mojem misljenju promasaj. Vec i samo jedna dobra ideja, tj. recenica moze unaprijediti svijet ali to robot ne moze prepoznati. Svakoj recenici u tekstu morala bi se dati odredjena tezina i tako ocjenjivati. Ali, nema veze, ja se slazem i sa postojecim formalizmima samo ukazujem na njihove manjkavosti.

Selekom

21.10.2019. 21:21

Sistem je sledeći, student se suprotstavio profesorima i došo ko "kec na jedanest" Siniši Malom.E sad je muka, baš me briga na koji način je izboksovao dokumente bitno je to da li je istina ako jeste nek institucije urade svoj posao pa neka i Siniši Malom provere doktorat.Ona zakonska norma "nezakonski prisluškivan pa oslobođen" je katastrofična po sistem prisluškivani ojadio društvo a nije kriv jer je nezakonski prisluškivan" šio mi ga Đura"

bvc

21.10.2019. 21:57

Ja sa Srbin, ali u Srbiji sam sluzio samo vojni rok i nisam tamo ostao ( faktor- zene ). Niste mi objavili komentar, ne znam pod kojom sam ga dao sifrom, ali evo veceras u bazi ResearchGate jedan doktor inzineringa iz Kineske akademije nauka usao je u tu bazu i mene odabrao za sada kao jedinog covjeka kojeg prati. Jer, moja je deviza, nije vazno gdje ce se nesto dogoditi vec je vazno da se dogodi.

Horus

22.10.2019. 00:56

Nije mu jeftin ulazak u politiku. Bas cu da pratim buduci zivot i rad ovog "mladog studenta".