Срби купују отрове на интернету: Сваки други лек је ЛАЖАН

А. ВАСИЋ

понедељак, 21. 10. 2019. у 09:02

Срби купују отрове на интернету: Сваки други лек је ЛАЖАН

Depositphotos

Забрињавајући подаци Министарства здравља о продаји производа ван апотека. Тренутно се најчешће копирају цитостатици, антибиотици и антидепресиви. На препаратима за потенцију или мршављење зарада одлична

ПОЛОВИНА лекова који се купују на интернету је фалсификована и потенцијално токсична. Ништа мање опасне нису ни копије суплемента, док и оригинални производи, попут витамина и препарата за јачање мишића, пролазе само минималне контроле и провере.

Упозоравају ово у Министарству здравља Србије и указују на то да би недавно потписана Конвенција Савета Европе требало да убрза процедуру откривања копија лекова на тржишту. Количина и врста лекова на црном тржишту (интернет, продаја преко огласа, флајера...) мења се из године у годину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српским тинејџерима узори Никола Тесла и Бака Прасе: Чудни резултати истраживања о ставовима младих

- Тренутно се највише фалсификују лекови за потенцију, цитостатици, антибиотици и антидепресиви - кажу у Министарству. - Од суплемената, то су производи за потенцију и за мршављење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “За нас је важно да је прича добила срећан крај”: Ово су поштени, али скромни радници Поште који су открили врећу пара

Професор др Слободан Јанковић, фармаколог у Клиничко-болничком центру Крагујевац, каже, за "Новости", да легални суплементи не пролазе ни десети део контроле коју пролазе лекови, због чега је њихов квалитет непроверен. Према његовим речима, протеклих десет година у Србији је било случајева да суплементи нису имали активну супстанцу, али се није дешавало да садрже опасне састојке.

САМО НА ЗВАНИЧНОЈ СТРАНИЦИ - НИЈЕ свака продаја лекова путем интернета нелегална, и многи познати дистрибутери нуде ову могућност. Ипак, у Србији још не постоји систем овлашћене дистрибуције лекова преко интернета - каже проф. Миков. - Куповина је релативно сигурна уколико лекове наручујете преко сајтова познатих и регистрованих апотека, али многи пацијенти не умеју да препознају да ли се ради о званичној или лажној интернет-страници.

- У иностранству могу да се купе производи за мршављење који садрже велику концентрацију биљака - каже проф. др Јанковић. - Њима се додају супстанце које сузбијају апетит. Оне могу да буду токсичне уколико се користе у већим количинама. Једна од њих је биљка кава из Африке, која се негде користи у дозама већим од дозвољених.

Професор др Момир Миков, са катедре за фармакологију и токсикологију Медицинског факултета у Новом Саду, каже, за "Новости", да производи за потенцију доносе високе профите и брзо се продају. Ризик од фалсификовања лека постоји у свим фазама - од производње и транспорта до продаје на мало.

- Највећи број фалсификата у Србију долази из иностранства, јер се никоме не исплати да се бави производњом овде, за мало тржиште наше земље - каже проф. Миков. - Купују се преко интернета, флајера, огласа, преузимају брзом поштом и плаћају картицом.

Дешава се да фалсификат садржи погрешне супстанце, које припадају потпуно другој групи лекова.

- Ове супстанце могу да буду токсичне - каже проф. Миков. - Најчешћи случај је да лек изгледа као оригинал и споља и изнутра, али да не садржи активне супстанце. Чак и када лек садржи супстанцу која је наведена на кутији, али у дупло мањој дози, то се такође убраја у фалсификат.

Поједине копије откривене су након што су пацијенти приметили да је дејство лека другачије него што је било на почетку узимања терапије.

- Пожале се да лек има другачију боју или им више не помаже као што је био случај са претходном кутијом - говори Проф. Миков. - На крају се испостави да је реч о фалсификату. То је важно открити пре него што дође до ризика од здравствених проблема, као што су срчане сметње.

Фото Танјуг

Информације о потенцијалним лажним лековима убудуће ће се још брже размењивати, након што је почетком овог месеца потписана Конвенције Савета Европе. Уласком у овај систем, добијају се брзи подаци о ланцу фалсификата у свету.

БЕЗБЕДНОСТ КОД НАС

У ИЗВЕШТАЈУ Светске здравствене организације наводи се да је вишегодишња провера потврдила да се Србија сврстава међу 50 најразвијенијих земаља по безбедности, квалитету и свим неопходним регулативама у области лекова. Србија је први пут учествовала у оваквом оцењивању и проверавању и једина је земља у региону која је добила добру оцену.

У ФРАНЦУСКОЈ УМРЛО 2.000

НАКОН више од 10 година, наредних дана требало би да почне суђење против фармацеутске компаније и регулаторне агенције у Француској због коришћења таблета за мршављење за које се претпоставља да су убиле 2.000 људи, док су многима проузроковале тешке болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Stevan

21.10.2019. 09:38

Hocemo aplikaciju za lekove. Zasto moram da cekam po zdravstvenim ustanovama za svakakve gluposti?