СПЦ: Грчко признавање аутокефалности Украјинске цркве је корак ка расколу Православља

Бета

20. 10. 2019. у 19:15

Ако се не тргне у последњи час, (грчки) архиепископ Јероним ће поделити одговорност пред Богом, Црквом и историјом с патријархом Вартоломејем, пише епископ бачк Иринеј поводом одлуке Грчке правослане цркве

СПЦ: Грчко признавање аутокефалности Украјинске цркве је корак ка расколу Православља

Епископ бачки Иринеј / Фото Танјуг

Епископ бачки Српске православне цркве (СПЦ), Иринеј, данас је саопштио да је архиепископ атински Јеронимос, поглавар Грчке православне цркве којој "Цариград никад није ни признао праву и пуну аутокефалност", признао "такозвану Православну Цркву Украјине, склепану од украјинских расколничких групација".Јерархија Православне цркве Грчке је 12. октобра на ванредном састанку на захтев Васељенске патријаршије прихватила аутокефалност Украјинске православне цркве.

Та одлука је тада у медијима оцењена као "одлука од посебне политичке вредности, јасна порука подршке Васељенској патријаршији, послата у свим правцима".

Препорука архиепископа Грчке православне цркве за признавање аутокефалности Украјинске цркве, темељила се на препорукама два надлежна одбора грчке Јерархије који су предложили да се аутокефалност призна као у време поновног оснивања Цркава у Албанији и Чешкој.

Јеронимос је на седници у прошлу суботу напоменуо да је Украјинска црква ;увек била у канонској надлежности Васељенске патријаршије која је од те своје надлежности одустала ;да би се Украјинска ;црква ;придружила друштву аутокефалних православних цркава, иако је тај акт оспорила Московска патријаршија.

Тако је Јерархија Грчке православне цркве прихватила одлуку претходног Сталног светог синода од 28. августа и препоруку Јеронимоса, те, како пише у саопштењу, признала "канонско право Васељенске патријаршије на уступање аутокефалности, као и привилегију поглавара Грчке цркве да се даље бави питањем признавања Украјинске цркве".

Епископ бачки СПЦ, Иринеј, данас пише да су на основу те одлуке у суботу васељенски патријарх Вартоломеј и архиепископ атински Јеронимос служили литургију у Солуну, током које је Јеронимос у молитви помињао "лажног митрополита 'кијевског и све Украјине' Епифанија Думенка".

У саопштењу које је на сајту СПЦ, Иринеј пише да је тај поступак "последњи корак пред амбисом још дубљег и опаснијег раскола у васељенском Православљу".

Иринеј наводи да је Свети Синод Московске Патријаршије већ званично саопштио да ће "признавање украјинских расколника као Цркве од стране Атине имати за последицу брисање имена Архиепископа атинског из диптиха Руске Православне Цркве и прекид општења са свим архијерејима Грчке Православне Цркве који усвоје Архиепископов став и буду саслуживали с расколницима из Украјине који у ствари немају никакав свештени чин, нити уопште припадају Православној Цркви".

Тај раскол, пише Иринеј, "није изазвала Руска Православна Црква, него искључиво Цариградска Патријаршија, а за његово евентуално продубљавање и продужавање одговорност ће сносити и Јеладска (Грчка) Православна Црква као досад једина која је, после дужег опирања, 'легла на руду' и поступила по инструкцијама Фанара (Васељенске патријаршије), Вашингтона и Бог зна кога све још".

"Ако се не тргне у последњи час, (грчки) архиепископ Јероним ће поделити одговорност пред Богом, Црквом и историјом с патријархом Вартоломејем, који, нажалост, заборавља да је он у првом реду епископ Константинопоља, данас Истанбула, а да титула 'васељенски патријарх' заправо означава првог епископа византијске 'васељене', како је у званичној идеологији називана Ромејска или Источноримска Империја", пише Иринеј.

Та Вартоломејева титула, наставља епископ бачки, "не означава 'епископа све васељене', односно планете Земље, како суштински гласи савремена новаторска и - рећи ћу без зазора - неправославна црквено-политичка идеологија Васељенске Патријаршије, Фанара или како већ ко воли да се изрази".

"Став Српске Православне Цркве, саборски формулисан, остаје неизмењен: непокајане украјинске расколнике не признајемо ни за припаднике Цркве, а камоли за нормалну аутокефалну Православну Цркву", пише на крају саопштења које је потписао епископ бачки Иринеј.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

КИР СРБИН

20.10.2019. 19:41

Ово грците хоће да се освете РУСИМА због подршке турској. Када РУСИ уђу у Констатинопољ, где ће те грците???? Изгубили сте 1920-1922 целу западну обалу Мале Азије, изгубићете и Купар и Крит, а онда нека вам је Бог у помоћи (као и нам са разграничењем).

Bunjevac

20.10.2019. 20:04

Irinej priča gluposti.Sva ta njegova teorija nema veze sa stvarnošću.Niti će ta njegova logika imalo uticati na razvoj događaja.

Ики

20.10.2019. 20:28

Неуобичајено оштар владика Иринеј, али заиста свака на месту.

драгана

21.10.2019. 16:08

@Ики - Opasano je biti romantičan i češljati uši bilo kome.Svaka mu je reč uvek dobro promišljena i na mestu.

Зоран Б. Милановић, Сланкаменац

20.10.2019. 20:32

Трагедија грчког православног народа је у томе што су Енглези условили Русији ултиматумом, под претњом рата, да на чело ослобођених народа Бугара, Румуна и Грка, које је ослободила Руска војска, 1828-9, у руско турским ратовима, дођу немачки принчеви из лозе Хоенцолерна. Зато њихово православље није аутентично и зато је ГПЦ већ 1927. прешла на католички клендар и до данс у Грчкој цркви влада раскол по многим питањима.

драгана

21.10.2019. 20:34

@Зоран Б. Милановић, Сланкаменац - Kalendar uopšte ne.može biti stvar raskola.Raskol Crkve je nešto drugoKalenadar je samo jedan običaj merenja vremena, potpuno nebitan za Crkvu. Recimo, proalavljanje Vaskrsa je ključna stvar jer je Vaskrs centralni istorijsko - eahatološki događaj.

alfa...!

22.10.2019. 22:23

@Зоран Б. Милановић, Сланкаменац - Istorijsko-eahatološki događaj,jel je to mišljeno na istorijsko-eshatološki događaj?...

драгана

21.10.2019. 16:07

@Marko1 - On je jhedan od najboljih vladika, ne samo Srpske crkve,već i od njbokjih teologa pravoslavlja i hrišćanstva,ali i jedan od najvećih erudita koje ima srpski narod.(razume i tečno govori 12 ili više jezika-koliko da se zna).

Dušan

20.10.2019. 21:39

Vaseljenska se zove jer je predstavljala Romeje (Vizantiju) pravog naslednika Konstantina. Vizantija se smatrala Vaseljenskom lađom na zemlji i zbog toka i u pravu u sukobu sa Rimom. U tom raskolu ni mi ni Rusi nismo mogli da učestvujemo jer smo bili sitni i državno i crkveno. U vreme raskola Rusi su bili hrićani tek oko 70 godina, čak kraće nego što će biti komunisti u 20 veku !! Da nismo hrišćanizobvni od Grka bili bi od Rima !

драгана

21.10.2019. 20:30

@Dušan - Srbi su hrišćanstvo počeli primati u 8-9 veku.Raskol 1054. je započet ranije.Inova autokefalnost Ukrajini jeste mogući novi raskol.

Beli

20.10.2019. 21:48

vidjecete Koko ce ovaj Vaseljenski raskolnik da prizana nepostojece Crkve u Makedoniji I CG

Čikiriz

20.10.2019. 21:53

Bunjevac@ Ne morate imati isti stav i mišljenje ali ne možete jednom episkopu reći da priča gluposti. Ako niste vernik pa nemate osećaj vrednosti vladičanske titule a Vi barem budite lepo vaspitani. Ateizam ne isključuje učtivost zar ne?

Katmer

20.10.2019. 22:00

Vrlo je diskutabilna duhovna snaga pravoslavlja naroda koji je prihvatio sve vrednosti zapadne civilizacije. Ali ne osudjujmo mnogo grčku crkvu jer i mi smo narod koji polako prodaje svoju veru za zapadnu večeru a crkva nam se davi u ekumenizmu.

Ljube

20.10.2019. 22:21

Raskol je svuda ,pa zar nije i dodelom najveceg Crkvenog ordena od stranw naseg Patrijarha predsedniku Vucicu ,napravljen razlog za raskol i u nasoj SPC ....sve je ovo pretvoreno u politiku ,sa Bogom nema nikakve veze ,daleko je ovaj covek od Boga !

Војин

21.10.2019. 21:32

@Ljube - Раскол је "госпон" у вашој глави јер је очито да ви немате појима о православљу, поготово што чак не знате ни српску ћирилицу већ пишете хрватском абецедом. Иначе изм. православља и католицизма је разлика као изм. неба и земље. Католици су убијали неучнике, спаљивали жене као вештице, и продавали опроштај греха за новац (индулгенција). Ширили су католичанство "Огњем и мачем" а тога у прваослављу никад није било јер је оно "Равно Апостолско" !

alfa...!

22.10.2019. 22:07

@Ljube - Ajde vi meni objasnite,kakva je to vera gde se pale dva badnjaka u istoj ulici u Crnoj Gori?...