Дуплиран број мирно решених радних спорова

Ј. Ж. С.

19. 10. 2019. у 12:52

Дуплиран број мирно решених радних спорова

Фото Танјуг

Маса спорова решена је мирним путем, дијалогом, мимо суда и без штрајка

БРОЈ радних спорова који су решавани пред Агенцијом за мирно решавање радних спорова дуплиран је у односу на прошлу годину. У поређењу са подацима из 2010. године, тај број је већи за чак 10 пута, рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Помоћ на праву адресу: Закон о социјалним картама на јесен у Скупштини Србије

На то су утицали проширење надлежности Агенције изменама закона, као и доношење Етичког кодекса миритеља и арбитара.

- Постојање Агенције је од виталног значаја за социјални дијалог, јер је он један од приоритета за Владу Србије - рекао је Ђорђевић. - Маса спорова решена је мирним путем, дијалогом, мимо суда и без штрајка.

Миле Радивојевић, директор Агенције за мирно решавање спорова, истиче да је већина радних спорова решена на обострано задовољство - и послодавца и и запослених.

- Донето је "вин-вин" решење с којим су сви задовољни, што има посебну важност за обе стране - рекао је он.

До сада је решено и 11 колективних спорова, од којих се шест односило на примену и закључивање колективног уговора, три на остваривање права на утврђивање репрезентативности синдиката и два на штрајк, а да је у току још 15 поступака.

Зоран Стојиљковић, председник УГС "Независност", сматра да је Агенција веома важна као институција модерних демократских индустријских односа.

- То је за нас који представљамо синдикате најважније, јер смо ми представници "слабије стране", која има мање начина да оствари свој циљ у ситуацији када су судови неефикасни - рекао је Стојиљковић.

ОТКАЗИ И МОБИНГ

ОД оснивања до данас решавана су 2.194 поступка, од којих су 32 била колективна, а остали су били индивидуални. Од 2.123 предлога индивидуалних, 2.098 су се односили на материјалне спорове, шест поводом отказа, 15 за мобинг. Мериторно је решено 1.796, од чега се 946 односило на исплату накнаде трошкова за долазак и одлазак са посла, 679 на исплату плате и зараде, 77 на накнаду трошкова за израду у току рада и 12 за исплату јубиларне награде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације