Да ли сте ви нормални?! Превозник из Новог Пазара ВРАТИО српске ђаке у неисправан аутобус НАКОН полицијске забране

Љ. Б.

19. 10. 2019. у 14:45

Да ли сте ви нормални?! Превозник из Новог Пазара ВРАТИО српске ђаке у неисправан аутобус НАКОН полицијске забране

Саобраћајна полиција појачала проверу аутобуса који возе ученике

МУП потврдио, а директорка школе и власник агенције негирају пропуст

МЕЂУ неправилностима у организовању ђачких екскурзија о којима ових дана бруји Србија, једна се, како сазнају "Новости", догодила у септембру, када су ученици Гимназије из Рашке кренули у Италију аутобусом који није имао потврду техничке исправности "млађу" од месец дана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Возе децу, немају ни дозволу: За четири дана утврђене неправилности код 28 возача

Наиме, све је почело када је по ученике ове гимназије стигао аутобус без исправне документације. Саобраћајна полиција није дозволила да њиме крену на пут, па је превозник ученике пребацио у други аутобус, са исправном документацијом. Међутим, неколико километара даље поново су их преместили у први аутобус, опет без потребне документације о техничком прегледу.

Потврду целе ове приче добили смо и од МУП Србије. У одговорима на наша питања наведено је да је реч о новопазарском превознику, те да су аутобус са неисправном документацијом заменили возилом које је испуњавало све услове, после чега је саобраћајна полиција дозволила да крену на пут.

У МУП-у кажу да је недуго затим саобраћајна полиција на државном путу Рашка - Краљево зауставила аутобус који је превозио поменуте ученике. Том приликом је утврђено да су они, у међувремену, поново пребачени у аутобус који је првобитно био планиран за превоз деце, али није испуњавао све прописане услове за то.

- Након тога ученици су поново пребачени у други аутобус, како би наставили путовање - објашњавају у МУП-у.

БРОЈНИ ПРЕКРШАЈИ ЗА само четири дана пооштрене контроле примене Правилника о организовању екскурзија, МУП је утврдио неправилности код 28 возача и 26 аутобуса. Од почетка примене Правилника саобраћајна полиција је проконтролисала 1.214 аутобуса и возача. Због сумње на техничку неисправности, на контролни технички преглед упућено је 20 аутобуса, од којих га није прошло чак 15.

Шта се тачно догодило, покушали смо да сазнамо од директорке Гимназије у Рашкој Јованке Луковић, која, и поред званичне потврде из МУП-а, тврди да се ништа од поменутог није догодило.

- Када је установљено да аутобус који је требало да вози децу на пут у Италију нема адекватну дозволу, дошао је други аутобус и деца су кренула њиме. Нико их није преместио у аутобус којим је првобитно требало да крену - каже директорка Гимназије за наш лист.

И Едис Мулкић, власник агенције "Лотус" из Новог Пазара, чијим аутобусом су деца путовала, негира да су ученици из исправног аутобуса пребачени у други, без потврде о исправности:

- Према ранијим прописима, потврда о техничкој исправности важила је шест месеци, а ми нисмо били инфомисани о томе да сада не сме да буде старија од месец дана. Због тога је и дошло до забуне - каже Мулкић. - Послали смо аутобус који је имао потврду стару три месеца, а када је установљено да она није оговарајућа, послали смо други, којим су деца и отпутовала у Италију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Sima

19.10.2019. 17:11

Kakav vam je ovo naslov? Opet tražite nesreću, opet hoćete da budete ono što ste bili u devedesetim? Sram vas bilo!

Prijatelj

19.10.2019. 17:57

Eto izginula silba deca u busevima.... pa treba poostrene mere. I zasto onda ista pravila ne vaze za sve autobuse???!!! Nije li svaki zivot vazan? Ako je u pitanju zastita zivota, a ne najnoviji harac?

Miša zaštita

19.10.2019. 19:37

Sve mi izgleda da se nekom tajkunu nameštaju poslovi u vezi ekskurzija? Odjednom se pojavljuje neki Okanović iz "komiteta za bezbednost saobraćaja", koja je to istitucija??? Da objašnjava pravilnike??? U redu je da autobusi budu tehnički ispravni po ZOBS, da su vozači zdravi i sposobni, opet po Zakonu o BS (lekarski pregled na tri godine, da nemaju alkohola...) ali neke druge gluposti su samo izmišljene da se neko obogati!!!

CaneNp

23.10.2019. 06:50

Nemojte ljudi da pljujete po Lotusu. Mnogo je dobra firma i u Raškom okrugu je jedan od korektnijih gazdi. Dobar vozni park ima (mlad vozni park), okej je čovek i vozači su mu dobri.