Почеле 7. Светске спортске војне игре у Кини, учествује и 41 припадник ВС

Танјуг

18. 10. 2019. у 22:39

Почеле 7. Светске спортске војне игре у Кини, учествује и 41 припадник ВС

Twitter Topcool@Steven42507300

У кинеском граду Вухану данас су почеле 7. ЦИСМ светске војне игре које је отворио председник Кине Си Ђинпинг, а на којима ће Србију представљати 41 такмичар

У кинеском граду Вухану данас су почеле 7. ЦИСМ светске војне игре које је отворио председник Кине Си Ђинпинг, а на којима ће Србију представљати 41 такмичар.

Си је на састанку са званичницима Међународног савета за војне спортове (ЦИСМ) и представницима држава учесница изразио очекивање да ће моћ спорта бити и мост комуникације међу различитим културама и окупити заједно народе у срце мира, саопштило је Министарство одбране.

Током наредних 10 дана 9.308 војних спортиста из 109 држава чланица ЦИСМ такмичиће се у 27 дисциплина на рекордних 329 спортских догађаја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vojska Srbije uvek ide na pobedu: Vulin obišao sportiste na pripremama za Svetske vojne igre

Србију ће представљати 41 такмичар у 10 дисциплина, рвању, теквонду, оријентирингу, џудоу, боксу, пливању, атлетици, падобранству, стрељаштву и триатлону.

Сви наши такмичари су добро и мотивисани су да дају све од себе, борећи се за медаље за Србију и Војску Србије. Конкуренција јесте велика, али Војска Србије увек иде на победу, наводи се у саопштењу.ЦИСМ светске војне игре због великог броја учесника и броја дисциплина називају и војне олимпијске игре.

То је потврдила и данашња свечаност отварања игара са рекордним бројем такмичара који су продефиловали Централним спортским центром града домаћина, а културно-уметнички програм био је истински мултимедијални доживљај са порукама за мир широм света и атрактивним паљењем олимпијске ватре. У Олимпијском селу у Вухану такође на свечан начин подигнуте су заставе свих држава учесница овогодишњих игара.

Међународни савет за војне спортове (ЦИСМ) формиран је 18. фебруара 1948. у Ници на темељима идеје о успостављању мирног и безбедног света и мисијом да се припадници оружаних снага широм света боре и надмећу на спортском уместо бојном пољу. Филозофија и идеали организације уграђени су у званични слоган ЦИСМ - “Пријатељство кроз спорт”.

ЦИСМ тренутно укључује војни спорт 138 земаља света, а Република Србија примљена је као његова 127. чланица на 58. Генералној скупштини и Конгресу ЦИСМ, 15. маја 2003. у Дубаиу (Уједињени Арапски Емирати), са циљем да партиципира у одрживом развоју светског мира и унапређивању међуармијске сарадње, поверења и помирења у региону и свету кроз спорт.

Од учлањења Србија 2003. године, припадници Министарства одбране и Војске Србији учествовали су на више од 150 активности из програма ЦИСМ, од којих су најзначајнији наступи на светским војним играма у Катанији (Италија, 2003), Хајдерабаду (Индија, 2007), Рио де Жанеиру (Бразилу, 2011) и Мунгјангу (Јужна Кореја, 2015. године).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације