Први пут ће у Србији бити могуће да се само једним кликом донира храна, захваљујући новој дигиталној платформи, која ће помоћи да се повећа количина хране која се донира, а самим тим и број корисника Банке хране Београд који добијају оброке.

Дигиталну платформу заједно ће реализовати Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и компанија Делез Србија, која је одлучила да на овај начин надогради пројекат „Помажемо да имају и они који немају“, који се од 2015. године реализује у 35 градова у Србији и захваљујући коме 9000 корисника свакодневно добија воће и поврће.
До сада је донирано више од 3000 тона хране. Овим пројектом компанија Делез Србија и Банка хране Београд успоставиле су принцип коришћења вишкова хране на начин који се годинама примењује у Европи.

Нову дигиталну платформу за донирање хране у Србији развија ИТ тим УНДП-а и она је осмишљена тако да могу да је користе све компаније које буду желеле да се прикључе овој иницијативи. Донирање вишкова хране доприноси остваривању циљева одрживог развоја, посебно Циља 2 – свет без глади и Циља 12 – Одговорна потрошња и производња, док истовремено утиче на смањење емисија штетних гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) које производи органски отпад.

На панел дискусији „Једним кликом до донације“, после уводне речи Славице Ђукић Дејановић, министарке без портфелја задужене за демографију и популациону политику, обратиле су се и Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији, Радмила Иветић, председница Удружења Банка хране Београд и Милана Јевић Гледовић, потпредседник правних послова и заштите ресурса Делез Србије. Након тога представљена је дигитална платформа која ће бити пуштена у рад током следеће године.

Министарка Славица Ђукић Дејановић и гости из УНДП-а и Банке хране имали су прилику да пре панела посете Макси супермаркет Алонсо како би се упознали са процесом донирања хране. Такође су се упознали са представницима удружења „Живимо заједно“ и разговарали о значају пројекта и подршци друштвено одговорних компанија.

„У Србији је једна четвртина грађана у ризику од сиромаштва, ове године за социјалну помоћ издвојено је 126 милијарди динара. Држава мора имати два колосека, један да ствара услове да што више људи живи од свог рада и да има што мање оних којима је потребна социјална помоћ, али и да угроженима помогне. донирање хране преко Баке хране, као што чини компанија Делез Србија, треба да буде модел и задруге компаније.

Донирање хране омогућава да се делује у складу са првим циљем одрживог развоја, борбом против сиромаштва и другим борбом против глади ", рекла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

„Као компанија, већ четири године реализујемо пројекат донирања воћа и поврћа и старатешки управљамо вишковима хране. Сада смо уз подршку наших партнера из Уједињених нација у прилици да развијемо модел донирања који ће боље одговорити на потребе хуманитарних организација и захваљујући коме ћемо на годишњем нивоу моћи да донирамо и веће количине хране“, изјавила је Милана Јевић Гледовић, потпредседник правних послова и заштите ресурса компаније Делез Србија.

Овом приликом представници компаније Делез Србија и УНДП-а озваничили су сарадњу на развоју заједничке онлајн платформе.

„УНДП сарађује са Владом Србије, организацијама цивилног друштва као што је Банка хране и приватним компанијама како би се смањила количина храна која се баца. Мање бачене хране значи и мање гладних људи, што води смањењу сиромаштва, неједнакости и негативних утицаја на животну средину. Донирањем вишкова хране доприносимо одговорном коришћењу ресурса, циркуларној економији и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште, што истовремено доприноси остваривању неколико циљева одрживог развоја. Делез Србија је дао добар пример, а ми позивамо и друге да се придруже“, рекла је Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији.

(ПР)