Заглушујућа бука ваздухопловног ешелона проламала се над Батајницом: Одржана генерална проба Слобода 2019 (ФОТО)

Танјуг

18. 10. 2019. у 17:20

Заглушујућа бука ваздухопловног ешелона проламала се над Батајницом: Одржана генерална проба Слобода 2019 (ФОТО)

Фото Танјуг

Све се одвијало под будним оком команде приказа која је водила рачуна да све буде у набољем реду за суботњи приказ
На батајничком Аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић", на којем се претходних дана у сусрет приказу способности Војске Србије, учесници интензивно припремају и свакодневно увежбавају, данас је одржана генерална проба за сутрашњу "Слободу 2019".

Да је све спремно за сутрашњи приказ, уверо се и министар одбране Александар Вулин, који је у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајора Душка Жарковића, посматрао увежбавање учесника приказа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Поводом ослобођења Београда: Небо над Москвом биће украшено са 2.000 ватромета

На стајанци војног аеродрома смењивали су се пешадијски и моторизовани ешелон, а заглушујућа бука ваздухопловног ешелона проламала се над батајничким небом, саопштило је Министарство одбране.

Све се одвијало под будним оком команде приказа која је водила рачуна да све буде у набољем реду за суботњи приказ и да ништа не промакне током припрема на небу и на земљи.

Пешадијски ешелон, који ће гледаоци имати прилику да виде на приказу, чиниће 13 подешелона, међу којима ће бити и подешелони кадета Војне академије, војника на добровољном служењу војног рока и војних ветерана.


Осам подешелона биће у саставу моторизованог ешелона, у оквиру којих ће се представити и модернизована оклопно-извиђачка возила БРДМ-2МС из донације Русије, као и борбена возила "Лазар 3", самоходне топ-хаубице "Нора" и војно-полицијска борбена возила.

Више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова вредно се припрема за учешће на приказу способности „Слобода 2019“, који ће на батајничком аеродрому бити одржан сутра, поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Грађани ће у летачком делу програма моћи да виде и авионе „Миг-29“, „Орао“ и „Супер галеб“, хеликоптере „Ми-8“ и „Ми-17“, „Х-145 М“, „Гама“ и „Газела“.

Биће представљена и средства из развоја Одбрамбене индустрије Србије „Милош“, „Огањ модуларни“, „Огањ дигитални“, артиљеријски системи „Шумадија“, „ПАСАРС“, беспилотне летелице и друга средства.

Дефилеу пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона, претходиће приказ способности дела специјалних и јединица Копнене војске наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по концепту “1500+” и донираним средствима из Руске Федерације, које ће бити подржане јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације