Пошта издаје пригодну марку поводом 75 година од оснивања Филмских новости

Бета

18. 10. 2019. у 23:33

Пошта издаје пригодну марку поводом 75 година од оснивања Филмских новости

Фото промо

Поште Србије ће 21. октобра пустити у оптицај филателистичко издање пригодних поштанских марака - 75 година од оснивања установе "Филмске новости"
Јавно предузеће Поште Србије најавило је данас да ће издати пригодну поштанску марку поводом 75 година од формирања установе Филмске новости, која је основана 20. октобра 1944. године, на дан ослобођења Београда у Другом светском рату, наредбом тадашњег председника Јосипа Броза Тита.


Поводом тог јубилеја, Поште Србије ће 21. октобра пустити у оптицај филателистичко издање пригодних поштанских марака - 75 година од оснивања установе "Филмске новости".


Како се подсећа, од оснивања до 1989. године снимљено је више од 15 милиона метара филмске траке о политичким, економским и културним дешавањима са простора бивше Југославије и другим значајним догађајима.


Прочитајте још: Пошта Србије на европском такмичењу за најлепшу поштанску марку, ево са којим симболом


"Разне политичке конференције и посете страних државника - Кенедија, Краљице Елизабете ИИ, Хајле Селасија, Насера, позоришне премијере, филмски фестивали, посете познатих уметника - Орсона Велса, Алфреда Хичкока, Елизабете Тејлор, Лоренса Оливијеа, Ричарда Бартона, Вивијан Ли и многих других, чине само део онога што чувају Филмске новости, које данас представљају филмски архив при Министарству културе и информисања Србије, у сектору за заштиту културног наслеђа", наводи се.


Емисија 75 година од оснивања установе Филмске новости садржи поштанску марку у шалтерским табацима у номиналној вредности од 27 динара, пригодан коверат и жиг.


"Мотиви на овом издању су истакнуте личности из филмских, политичких и културних дешавања у свету и код нас. Пошта Србије је ово издање приредила уз стручну сарадњу Владимира Томчића, директора установе Филмске новости, а графичка обрада издања дело је академске сликарке Анамари Бањац, креаторке поштанских марака у Пошти Србије", додаје се у саопштењу Пошта Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације