Најчешће жртве трговине људима жене и деца, има и мушкараца

Танјуг

18. 10. 2019. у 13:28

Најчешће жртве трговине људима жене и деца, има и мушкараца

Фото Танјуг / Зоран Ђорђевић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио да је у току прошле године било 76 случајева трговине људима од којих је 71 лице било држављанин Србије
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је у току прошле године било 76 случајева трговине људима од којих је 71 лице било држављанин Србије.


"Најчешће жртве трговине људима су деца и жене, али има и мушкараца", навео је Ђорђевић одговарајући на питања новинара у Палати Србија у паузи стручног скупа "Најчешћи проблеми у пракси у поступцима мирног решавања радних спорова".


Он је указао да се држава у борби поред трговине људима ослања поред својих институција, Сигурне куће и на невладине организације које чине доста на едукацији и превенцији тог проблема.


"Имамо институције које јачају своје капацитете, највише Министарство унутрашњих послова, Министарство правде, па и Министарство рада, ту је институција која се бави збрињавањем и чини доста тога када је у питању превенција. Поред тог ослањамо се и на невладине организације првенствено на Црвени крст, али има још неких које се заиста баве тиме како и на који начин можемо и медијски кроз разне кампање да утичемо и да едукујемо све оне који јесу жртве трговине људима да то не буду, али и оне који то нису - како и на који начин да препознају трговину људима", прецизирао је министар.


Прочитајте још: Деца мета трговaца људима


За спречавање трговине људима класичан лек не постоји јер то, како је рекао, врло комплексна криминална радња.


Сматра да је за превенцију едикација један од начина.


"Присуствовао сам разним едукацијама НВО које најмлађима причају о тим проблемима и мислим да томе треба да посветимо пажњу и да радимо са децом и у основним школама.Свако треба негде у подсвести да буде свестан ризика да и сам може да постане жртва, али и да може да је препозна и пријави случај трговине људима", нагласио је Ђорђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

gile

18.10.2019. 14:10

koliko dece je oteto prošle godine???????? KOliko u zadnjih 5 godina??????