Возе децу, немају ни дозволу: За четири дана утврђене неправилности код 28 возача

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

18. 10. 2019. у 11:52

Возе децу, немају ни дозволу: За четири дана утврђене неправилности код 28 возача

Ученици ОШ "Павле Савић" нису отпутовали на излет

Саобраћајна полиција открила бројне пропусте код превозника ученика на екскурзије

ПРАВИЛНИК о начину обављања организованог превоза деце је почео да се примењује у септембру ове године, али, судећи по неправилностима које је утврдио МУП, превозници га још не поштују. Само у претходна четири дана утврђене су неправилности код 28 возача аутобуса - 13 их није поседовало квалификациону картицу за професионалне возаче, петоро није имало важећи уговор о раду, петоро је затечено без неопходног доказа о активностима претходних дана, двоје је било без одговарајућег лекарског уверења, двоје није користило обавезни дневни одмор, а један возач није имао важећу возачку дозволу одговарајуће категорије, најмање три године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Поводом отказивања ђачких екскурзија, огласило се Министарство: У ланцу свих учесника и организатора превоза деце дошло је до пропуста


Како истичу у МУП, школе су, пре почетка школске године, обавештене о новим правилима, како би могли да на време да се припреме за организовање путовања. У последња четири дана, неправилности су утврђене код 26 аутобуса. Због тога хиљаде ђака нису кренуле на излете и екскурзије.

- Осам аутобуса није имало сву неопходну опрему, у шест су недостајали исправни сигурносни појасеви за сва седишта, а један аутобус поседовао је потврду о техничкој исправности - наводе у МУП. - Најчешће неправилности од почетка примене правилника биле су непостојање сигурносних појасева или су они били неисправни. На контролним техничким прегледима утврђено је и да један број аутобуса није имао исправне кочнице, због чега су поднете прекршајне пријаве, и против возача, и против превозника. Када је реч о возачима, најчешћи прекршај је био непоседовање квалификационе картице.

У МУП истичу да је Правилником прописано да возач аутобуса за организовани превоз деце, мора поседовати одговарајућу квалификациону картицу за возача, те да не може потврда да су поднели захтев бити замена.

- Издавање ових картица започето још 30. јануара ове године, што значи да су превозници и возачи имали више него довољно времена да добију квалификационе картице - наводе у МУП. - Уочени недостаци код возача били су и непоседовање одговарајуће возачке дозволе у трајању од најмање три године, као ни доказа о активностима возача и коришћеном одмору.

Такође, контролама на путу и у седишту превозника, утврђено је фалсификовање лекарских уверења и потврда о коришћеном одмору. МУП ће прикупити све релевантне доказе и у консултацији са надлежним тужилаштвом, поднети кривичне пријаве против превозника, у свим случајевима где буду постојали елементи кривичног дела.

Како наглашавају у МУП, контроле аутобуса и возача биће током читаве године и неће се дозволити да аутобус крене, ако постоји било какав недостатак. У МУП напомињу да је превозницима остављена могућност отклањања недостатака на месту поласка екскурзије, што значи да се екскурзија не отказује у случајевима постојања недостатака који могу бити отклоњени у разумном року.

Поводом отказивања појединих екескурзија, огласило се и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфрастурктуре, које је потврдило да је један од проблема због којег су екскурзије отказане недостатак квалификационе картице, коју нису имали возачи агенција. Како се наводи, превозници су имали довољно времена да ускладе пословање са прописима, а због тога највише трпе они који су најмање криви - деца.


НЕ ПРИЈАВЉУЈУ ПОЛАСКЕ

КАО један од проблема, наводе у МУП, јесте то што велики број школа и вртића не најављује полицији планирана путовања. Због тога је МУП пре неколико дана позвао све родитеље да пријаве екскурзије или друга путовања на мејл usp@mup.gov.rs, како би саобраћајна полиција преконтролисала и аутобус и возача.


ОД 20 АУТОБУСА, 15 НЕИСПРАВНО

ОД почетка примене Правилника, саобраћајна полиција контролисала је више од 1.214 аутобуса и возача. Због сумње на техничку неисправност, на контролни технички преглед упућено је 20 аутобуса, који није прошло чак 15 аутобуса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Raca Milosavljevic

18.10.2019. 12:01

... u svakom slucaju treba da se postuju pravila ... bez izuzetaka ... jedino sto bode oci ministarstvo gradjevinarstva,saobracaja i infrastrukture a ukjljucujuci tu i premijerku sve ono sto traze od drugih sami ne ispunjavaju ... detaljnu odgovornost za ono sto rade ... niko njih ne kontrolise i nikome ne odgovaraju ...zasto je to tako? ... naravno tu je i predsednik,bez njega tako bez ikakve odgovornosti i kontrole da se radi nemoze ...

Kiza

18.10.2019. 12:41

Svaka cast,tako treba a ne da nam decu voze autobusi po 20 god. stari.Ne moze svako biti prevoznik ko ima 10.000e u dzepu.Dobar autobus vredi 100.000 pa nagore

Gloria S.

18.10.2019. 13:46

Raca Milosavljevic,nemate lì malo srama???Znaci i kada zakon postoji i kada drzava sve radi da se sprovede opet drzava nevalja i predsednik.umesto da se osude ti neodgovorni ludaci jojima poveravamo decu oni krive drzavu.Nema nam spasa!!!

NEDELJKO SUBOTIC

18.10.2019. 14:19

Kvalifikaciona kartica vazi jedino kod nas jer je neko izmislio da se uzme 6.800,00 rsd po vozacu. Nema testiranja nema provere voznje kao na zapadu pa licenca na pet godina. U novinama objavljujete istinu sa jedne strane. Mi nemamo kartice to je evidentno, deca nisu otisla, zao nam je. Neka se oglasi druga strana zasto nismo dobili kartice a predali sve potrebno pre dva meseca. Sto sam ja danas kada sam dobio karicu kvalitetniji vozac nego juce?