Поводом отказивања ђачких екскурзија, огласило се Министарство: У ланцу свих учесника и организатора превоза деце дошло је до пропуста

Танјуг

17. 10. 2019. у 18:40

Поводом отказивања ђачких екскурзија, огласило се Министарство: У ланцу свих учесника и организатора превоза деце дошло је до пропуста

Илустрација / Фото Н.Живановић

Министарство се огласило, како се наводи, поводом информација о разлозима отказивања ђачких екскурзија због тога што возачи нису извадили потребне лиценце
Превозници, директори школа, посредници у организацији екскурзија, имали су довољно времена да реализацију екскурзија прилагоде одредбама новог правилника о организованом превозу деце, саопштио је кабинет потпредседнице Владе Србије и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић.

Министарство се огласило, како се наводи, поводом информација о разлозима отказивања ђачких екскурзија због тога што возачи нису извадили потребне лиценце.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Хтели да возе децу са поквареним кочницама: Инспекција открила низ кварова на аутобусима

"Један од проблема због којег су екскурзије отказане јесте недостатак квалификационе картице коју нису имали возачи агенција које су пружале услугу превоза за екскурзије, а која је прописана Законом о безбедности саобраћаја на путевима. Напомињемо да су се крајем децембра 2018. године доношењем подзаконских аката из области оспособљавања професионалних возача стекли услови за стицање и издавање квалификационе картице возача, као новог услова за обављање те професије. Агенција за безбедност саобраћаја, која је законом овлашћена за издавање квалификационих картица, почела је са њховим издавањем још 30. јануара 2019", наводи се у саопштењу.

У складу са Законом, возач који управља, у овом случају аутобусом, мора да поседује квалификациону картицу, коју иначе директно добија на основу одговарајуће возачке дозволе коју поседује, без претходног похађања обуке и полагања испита. Дакле, поседовање квалификационе картице за возача је обавеза која проистиче из Закона о безбедности саобраћаја и лако је до ње доћи, простим подношењем захтева у поступку који не траје дуже од 20-ак дана, наглашава министарство.

"Мишљења смо да је у ланцу свих учесника и организатора превоза деце дошло до пропуста када је у питању спровођење Правилника о организованом превозу деце, јер су сви субјекти имали довољно времена да се прилагоде условима које прописује поменути правилник. Проблем је сада настао због чињенице да се Правилник о организованом превозу деце спроводи без изузетака, јер превозници нису прибавили неопходна документа, што им је у обавези још од јануара 2019.", саопштено је.

Министарство грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре је крајем јула ове године донело Правилник о начину обављања организованог превоза деце ("Службени гласник РС", бр. 52/19 и 61/19) у непосредној сарадњи са представницима Кабинета председника Владе, Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Одредбе овог правилника почеле су да се примењују од 1. септембра 2019. године, изузев појединих одредби које се односе на свакодневни школски превоз деце, које ће почети са применом од 1. јануара 2020. године.

"Дакле, сви у ланцу, превозници, директори школа, посредници у организацији екскурзија (туристичке агенције), имали су довољно времена да реализацију екскурзија прилагоде одредбама новог правилника. Потврда о предатом захтеву за издавање картице не може бити прихваћена као ''испуњење прописаног услова'' јер то није нигде прописано, нити представља ''пропуст'' органа у доношењу правилника, како покушава да се протумачи. С обзиром на то да је правилник прописао врло јасне и једноставне услове за добијање квалификационе картице, није било никакве потребе за било каквим додатним уређењем једноставно прописане процедуре", закључује се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vidak

18.10.2019. 09:41

Cuj kartica pa za koji djavo je onda polagao za odgovarajucu kaategoriju, opet neko smislio nacin da uzme pare od naroda bez rada