Поводом годишњице ослобођења Београда: И руско оружје у Батајници

Р. Драговић

17. 10. 2019. у 13:00

Поводом годишњице ослобођења Београда: И руско оружје у Батајници

Генерална проба приказа који ће бити одржан у суботу Фото Министарство одбране

Војска Србије ће у суботу приказати способности. Осим "мигова" и хеликоптера, биће представљена средства из домаћег развоја

У ЧАСТ 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату Војска Србије ће у суботу, на аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" у Батајници, одржати велики Приказ способности "Слобода 2019". У војној свечаности ће учествовати више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 авиона и хеликоптера. Државни врх Србије и премијер Русије Дмитриј Медведев присуствоваће овој свечаности.

Према речима команданта Приказа, бригадног генерала Жељка Билића, биће представљене способности дела специјалних и јединица Копнене војске наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по концепту "1500 плус" и средствима набављеним у Русији.

- Ове јединице ће подржати Ратно ваздухопловство. У другом делу програма биће извршен дефиле пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона. Завршни део програма обухватиће постројавање јединица које су учествовале у приказу - објаснио је генерал Билић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У ЧАСТ 75 ГОДИНА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА: Приказ способности Војске Србије „Слобода 2019“ — 19. октобра (ВИДЕО)


Грађани ће бити у прилици да на батајничком аеродрому виде модернизована оклопно-извиђачка возила БРДМ-2МС, борбена возила "лазар 3", самоходне топ-хаубице "нора" и војно-полицијска борбена возила. Своју "ролу" имаће и авиони "миг-29", "орао" и "супер галеб", хеликоптери "Ми-17", "Х-145 М", "гама" и "газела", као и средства из развоја Одбрамбене индустрије Србије "милош", "огањ", артиљеријски системи "Шумадија", ПАСАРС и друга средства.

У Министарству одбране наводе да се све припреме за Приказ одвијају по плану:

- Пешадијски ешелон имаћемо 14 подешелона, међу којима ће бити војници на добровољном служењу војног рока, кадети Војне академије, као и војни ветерани. Кадети ће носити пуковске и заставе из Народноослободилачке борбе.


СТИГЛА ДВА ХЕЛИКОПТЕРА МИ-17

ПРВА два војнотранспортна хеликоптера МИ-17В5, које је Србија купила од Русије, испоручени су на батајнички војни аеродром. Нове летелице за Ратно ваздухопловство у Србију су стигле транспортним руским авионом АН-124 "Руслан".

Нови хеликоптери стигли су из Казањског завода хеликоптера (КВЗ), који је један од највећих произвођача ових летелица на свету. У овој фабрици припрема се испорука још једног ваздухоплова овог типа, као и четири десантно јуришна хеликоптера МИ-35, који ће бити предати Војсци Србије у наредних неколико месеци.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације