Мојсиловић и Бригер о политичко-безбедносној ситуацији

Танјуг

среда, 16. 10. 2019. у 19:21

Мојсиловић и Бригер о политичко-безбедносној ситуацији

Фото Танјуг / АП

Начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије генерал Роберт Бригер данас је у Генералштабу ВС разговарао с начелником генералом Миланом Мојсиловићем о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету
Начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије генерал Роберт Бригер данас је у Генералштабу ВС разговарао с начелником генералом Миланом Мојсиловићем о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, искуствима оружаних снага двеју земаља у супротстављању илегалним миграцијама, као и о могућностима за унапређење билатералне сарадње.

Мојсиловић је истакао да је за очување мира и стабилности у региону и свету од кључног значаја поштовање међународног права и постигнутих међународних споразума.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - MOJSILOVIĆ O SEVERU KOSMETA: Bezbednosna situacija stabilna ali nepredvidiva; Vojska Srbije svakim danom jača

Када је реч о безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини, нагласио је да се од Кфора очекује да задатке из оквира додељеног мандата, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН и Војнотехничким споразумом, реализује са циљем обезбеђења услова за безбедност свих грађана Косова и Метохије и стабилност у покрајини.

Током сусрета је истакнуто да су и Србија и Аустрија, као војно неутралне државе, посвећене изградњи својих способности у сарадњи са кредибилним партнерима и размотрене су могућности за даљи развој билатералне војне сарадње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  ЛАВРОВ УПОЗОРИО: САД покушавају да ревидирају Бриселски споразум и увуку тзв. Косово у НАТО

Начелник Генералштаба Оружаних снага Аустрије се током боравка у Србији састао и са министром одбране Александром Вулином, а у наставку посете ће учествовати на 9. Београдском безбедносном форуму и посетити јединице Речне флотиле у Новом Саду.

МОЈСИЛОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ ЈЕДИНА ВОЈНО НЕУТРАЛНА ЗЕМЉА НА БАЛКАНА

Србија је једина земља на Балкану која се формално определила за војну неутралност, изјавио је вечерас начелник Генералштава Војске Србије Милан Мојсиловић и истакао да војна неутралност није препрека за сарадњу са свима у области безбедности нити за чланство у ЕУ, које је стратешко опредељење наше земље.

Србија не жели да буде члан нити НАТО нити ОДКБ, Организације уговора о колективној безбедности настале на простору бившег СССР или других организација, рекао је Мојсиловић на панелу "Војна неутралност у 21. веку" у оквиру Београдског безбедносног форума, на коме је учествовао заједно са начелником Генералштаба Војске Аустрије Робертом Бригером, земље која је такође војно неутрална.

"Војна неутралност Србије је последица историјских околности и политичког става да Србија тако има боље изгледе у међународим односима за реализацију својих националних интереса", истакао је Мојсиловић.

Како је рекао, однос међународне заједнице према питању КиМ од кључног је утицаја на оријентацију целог друштва за прокламовану војну неутралност.

Мојсиловић каже да политика војне неутралности није препрека за успостављање војне сарадње са другим земљама и организацијама и да Србија унапређује партнерске односе по питању безбедности и одбране.

"Прилично сам сигуран да критеријуми и политике по питању безбедности ЕУ нису препрека за војну неутралност нити за чланство у ЕУ", нагласио је он и додао да Србија жели на сваки начин да унапреди свој безбедносно систем.

Додаје да Србија има специфицан однос са НАТО, јер сарађује са том организацијом у оквиру Партнерства за мир, упркос војној неутралности и учествује у многим многим заједничким вежбама.

Мојсиловић каже да неутралност означава правни, али и полички однос, којим земља прихвата одређена правила понашања у међународној заједници.

Додаје да су одлике војне неутралности непристраност и уздржавање неутралне државе, као и једнако понашање према свим странама.

"Србија је једина држава на Балкану која се формално определила за неутралност", нагласио је Мојсиловић.

Истиче да је данас мало безбедносних претњи које се односе сам на једну земљу, као што је оргнизовани криминал и слично и да је зато важна сарадња држава у области безбедности.

Додао је да војна неутралност није најјефтинија опција, али да пружа нашој земљи могућност да изабере са ким ће, како и колико да сарађује, што има велике предности.

Упитан за трошкове војске једне земље која је војно неутрална, Мојсиловић је рекао да Србија троши средства на обнову ваздушног система одбране, који је био у лошем стању.

Он је истакао и да, без добре и снажне економије, нема снажне државе и безбедносног система, као што нема ни безбедности без јаке економије.

"Ако наша економија расте, срећан сам, јер ће више новца бити у војном буџету", навео је Мојсиловић.

Начелник Генералштава Војске Аустрије Роберт Бригер указао је да се, од Истанбула до Беча, сматра да Аустрија доприноси развоју безбедносне заједнице у балканском региону и да даје допринос актуелној европској и глобалној безбедносној дискусији.

Он је нагласио да је Аустрија прави пријатељ свих западнобалканских партнера и да подржава снажне кооперативне регионалне процесе кад год је то могуће и кад је то добродошло.

Бригер је рекао да је Аустрија посвећена кредибиланој и одрживој пролитици проширења ЕУ и да се труди да Западни Балкан одржи високо на агенди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације