Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта у изјави за медије најоштрије је осудио физички напад на тројицу српских младића у Вуковару.


Како је навео, шест младих следбеника усташког покрета физичким су нападом на троје српских младића послали јасну поруку да Срби немају право да слободно живе у Вуковару и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Линта је позвао Делегацију Европске уније и амбасаде САД, Немачке и других држава да јавно осуде шовинистички напад на српске младиће и затраже од Хрватске да надлежни органи што прије ухапсе и најстоже казне починиоце наведеног злочина из мржње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАПАЛИ ИХ С ЛЕЂА: Шест Хрвата претукло тројицу Срба


Он сматра да највећу одговорност за овај "свирепи физички напад" на тројицу Срба сноси Градоначелник Иван Пенава који, како каже, годинама у Вуковару шири бесну мржњу према Србима и свему што је српско и ствара атмосферу страха и нетрпељивости.

"Иван Пенава отворено крши Уставни закон према коме Срби у Вуковару имају право на слободно користе српски језик и ћирилицу, право на двојезичне табле на институцијама и двојезичне називе мјеста и улица. Он штити отворено ратне злочинце из 1991. године који су починили бруталне злочине према српским цивилима у Вуковару прије и током рата и спречава да се у Вуковару подигне споменик убијеним српским цивилима од стране хрватских паравојних и полицијских формација", навео је Линта.