Драган Бујошевић: Платио сам цену за све што сам радио

Марија ДЕДИЋ

16. 10. 2019. у 13:02

Драган Бујошевић: Платио сам цену за све што сам радио

Фото Војислав Данилов / Драган Бујошевић

Генерални директор РТС: У осудама најгласније ванпарламентарне странке, којих нема ни на једном јавном сервису у Европи

НЕКАДА је, кажу, био храбар. Свој. Критичан. Данас, исти ти не пропуштају прилику да га опомену да "није српски ћутати". Никада није био објективан, кажу други. Исти они који су му залепили етикету "жути".

Откако се налази на челу Радио-телевизије Србије, Драган Бујошевић је на критике навикао. Бивши студент Факултета политичких наука, чији се текстови налазе у уџбеницима новинарства, каже, док разговарамо у његовој канцеларији с погледом на Цркву Светог Марка, да га не би зачудило да га из њих сада избаце. То је, примећује, део овдашње културе. Не крије да када је преузео функцију, није могао ни да претпостави са чим ће се све суочити. Реалност је - прича нам, окружен многобројним књигама, али и урамљеним постером Новака Ђоковића, на ком пише "одлучност" - била много суровија од претпоставки. Задовољан је, ипак, јер је кућа коју води финансијски консолидована и производи више програма него икада у историји.

- РТС је и даље најгледанија телевизија у Србији. Радује ме што имамо садржај ког нико не може да се стиди, који је кичма нормалне и пристојне Србије и који учвршћује систем вредности такве Србије - истиче Бујошевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бујошевић остаје на челу РТС до истека мандата

* Како данас, кад је РТС добио озбиљну конкуренцију у серијском и спортском програму, видите улогу Јавног сервиса?

- РТС ће имати све већу конкуренцију и губиће предност коју је имао у те две сфере. Спортски савези су некада водили рачуна о томе да њихов спорт има што више гледалаца, а сада им је битна цена. Кад је реч о серијама, РТС је доскоро био једини произвођач, 2014. је произвео 23 сата серијског програма, а ове године ће доћи на 100 сати. У међувремену, појавили су се и нови актери, попут Телекома, који ће наредних година постати највећи играчи на овом пољу.

НЕ ОДЛУЧУЈЕМ О СВЕМУ * КАДА ћемо доћи у ситуацију да не знамо ко је директор РТС-а? - Све велике демократе у овој земљи понашају се као највећи ауторитарци који мисле да је једини човек који постоји на РТС-у директор и да он доноси све одлуке. А код мене није тако. Али, као што сваки грађанин кад има проблем зове Вучића, тако и сваки политичар помиње генералног директора.

* Кад сте дошли на чело РТС-а, рекли сте да желите да задржите информативни програм на истом професионалном нивоу. Да ли сте успели?

- Мислим да јесмо. Поверење у РТС расте, од укупног броја гледалаца, 39 одсто нам верује, што је изузетно побољшање у односу на 2008, када је РТС по поверењу био на четвртом месту. Али ситуација се променила. Некада сте радили у окружењу две моћне партије, СНС и ДС. Сада имате огромну разлику између партије која има преко 50 одсто подршке и гомиле малих партија које се врте око цензуса или су испод њега. Никада РТС, од 2000. па надаље, није у дебатним емисијама имао представнике ванпарламентарне опозиције. А управо они су најгласнији у осудама РТС-а, заборављајући да ванпарламентарне опозиције није било на екранима ни када су они били на власти, као што је нема на Би-Би-Сију и на огромној већини јавних медијских сервиса Европе.

* Ситуација се нарочито заоштрава како се приближава предизборна кампања.

- Када РИК прогласи вашу листу важећом, улазимо у правила која се на РТС-у нису мењала дуго. Истраживање Биродија за председничке изборе показало је да је од свих телевизија, РТС најмање времена посветио Вучићу као премијеру и као кандидату за председника. Готово једини смо имали и критичке примедбе на његов рад. Проблем је то што није регулисана функционерска кампања. Увек онај ко је на власти користи функцију да се шета по земљи, и ви имате обавезу да кажете шта је урадио тог дана. И ако се Вучић састане са Ангелом Меркел, наравно да ће то бити прва вест на РТС-у. А шта друго да буде? И није Вучић измислио функционерску кампању. Сви пре њега су је користили, лидери садашње опозиције су чак у време изборне тишине отварали вртиће и потписивали уговоре са "Фијатом", што је апсолутно забрањено.

* Да ли неку од критика сматрате оправданом? Треба ли РТС да преноси расправе са "Твитера", као у случају "Информера"?

- То смо урадили трапаво. Једино што је требало да РТС уради је да обавести јавност да је неко претио новинару и да ту стане. Без обзира на то шта ја мислим о Вучићевићу и колико тужби против њега смо поднели - и ја и новинари РТС-а, ни њему, као ни било ком новинару, нико не сме да прети, и на ту чињеницу РТС треба да укаже. Али није требало да преноси све оне бљувотине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Драган Бујошевић: Телевизија је – боља

* Смета ли вам кад они који су хвалили вашу храброст, сада кажу да ћутите?

- Хајде да раздвојимо посао генералног директора и новинара. Не мислим да је посао директора телевизије да ради оно што опозиција тражи од њега, да се понаша као политичка партија. За ове четири године нисам изговорио ниједну политичку реченицу, за разлику од неких мојих претходника. Њих не занима 95 одсто мог радног времена, већ само 30 минута Дневника. Њих не занима ни дечји, ни научни, ни образовни, ни филмски, ни серијски програм, ни то што смо дуг са 23 милиона евра свели на нулу. Направили смо озбиљан центар за дигитализацију архиве, која је национално благо, платформа Планета наш програм чини видљивим у целом свету, купљено је много опреме и подигнут квалитет програма. Али њих само занима што их нема у Дневнику. Жао ми је.

* Шта бисте поручили студентима новинарства - како да се изборе са цензуром и аутоцензуром?

- Сваки новинар има онолико слободе за колико се избори. И то подразумева одређену цену. Мени у "Политици" нису објављивали ништа скоро две и по године. Јесам ли ишао по улици и викао због тога? Кад су нам 1998. судили због рушења уставног поретка с "Европљанином", нисам плакао, иако бих, да пресуда није укинута, и дан-данас плаћао ту казну. Избор је ваш. Ако хоћеш да то радиш, плати цену. Тачка.

* Да ли би она била мања ако би новинари били солидарни, па да не плаћа цену само један?

- Новинари не могу да буду солидарни, јер је у овој земљи прво тржиште уведено у новинарство. Имате вишак новина, телевизија, радио-станица, и не можете да рачунате на солидарност. Не можете ни због тога што смо ми новинари довољно сујетни људи. То је једно од проклетстава наше професије. Ми се и данас делимо око тога што је неко дивљачки побио људе у овој згради. Баш ме брига шта је тај РТС радио у време Милошевића, нико нема право да убије тих 20 људи. Нико. А ми и данас причамо о томе да ли је РТС требало да прави комеморацију на дан кад је РТС бомбардован. Ја то не могу да разумем. И нисмо само ми такви. Када је амерички новинар Џереми Скејхил упитао нешто Ричарда Холбрука, обезбеђење је пожурило да га избаци из просторије. Нико од присутних новинара није се побунио.

ПОНУДИЛИ САРАДЊУ "МРЕЖИ"

* СКИДАЊЕ емисије "ТВ Мрежа" после 19 година такође је доведено у политички контекст.

- Нема га. Њима је потребан политички контекст. Ти који сада говоре о "Мрежи" нису никада видели ниједну њену емисију. Истекао им је уговор и имамо право да га не обновимо. Радимо нешто слично у оквиру емисије "Око", и то, према мом мишљењу, квалитетније. Предложили смо им да раде емисију о националним мањинама, што нама недостаје, дакле сарадња постоји.НИКО НЕ ТРЕБА ДА МЕ СЕ ПЛАШИ

КАДА оде са функције, Бујошевић ће моћи да каже све оно што као директор није могао. Каже, аутобиографију сигурно неће писати и нико његових речи не би требало да се плаши:

- Никада нисам био човек који је износио било шта о другима без података. Ни своје емисије и текстове нисам радио "револверашки", већ са мером и пажњом према људима о којима сам писао.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Mrki

16.10.2019. 13:17

Mislim da RTS , kao vodeću televiziju treba da karakteriše pre svega OBJEKTIVNOST, a zatim i prenošenje događaja po važnosti za Republiku. Gledaoci neka presude sami ko je u pravu...Momentalno mislim da se radi zapadnjački, sve što je protiv vladajuće strukture se jednostavno ignoriše. Ignorisanje će dovesti do ogorčenja mase i jednog dana, eto problema....

Dule M. Beograd

16.10.2019. 14:20

Nemojtese plaštiti bre čoveka, ma vidite da ima samo najbolje namere!!

Trololo

16.10.2019. 14:28

Nemoj ništa da se sekiraš, i za ovo što sada radiš nećeš platiti ništa kao što ništa nisi platuo za ono što si radio kod Bogoljuba.

Saša

16.10.2019. 15:51

RTS ima dobar kulturni, obrazovni i zabavni program. Ono što je najbitnije (kada se društvo nađe u krizi demokratije) to je informativni program, a on je loš. Zašto se urednik Informativne redakcije ne smeni. Dve dobre emisije: Oko i Beogradska hronika prekratke su za sadržaje koje nude. U dnevniku čujete nedore

Srba

16.10.2019. 18:29

Svaka cast! Postovanje, jos samo da Novosti ukunu cenzora a vi se vise pozabavite drustvenim temama!

slobista

17.10.2019. 02:23

Kada su Vas postavili na to mjesto, svima koji su se cudili otkud Vi tu, preporucio sam im da pogledaju film "Poltron". Svoju ulogu ste obavili po narudzbi.

sale

17.10.2019. 08:45

Svega toga ne bi bilo da si kao i svi ostali gradjani otisao u penziju sa 65 godina