Много заинтересованих за бесплатне правне услуге: Помоћ траже жртве породичног насиља

В. Ц. С.

15. 10. 2019. у 16:38

Много заинтересованих за бесплатне правне услуге: Помоћ траже жртве породичног насиља

Фото Танјуг / Чедомир Бацковић

Адвокати, нотари и медијатори смањили тарифе за 60 одсто. Формулар за помоћ доступан на сајту Министарства правде

ЗАКОН о бесплатној помоћи је за две недеље примене већ дао прве резултате. Мноштво људи јавило се локалним самоуправама и Министарству правде, најчешће због заступања у поступцима у вези са насиљем у породици. Ове податке изнео је помоћник министра правде Чедомир Бацковић на представљању новог закона, у оквиру пројекта "ЕУ за правду - подршка за поглавље 23".


Како се на скупу могло чути, око 4.000 адвоката већ је уписано у Регистар пружалаца правне помоћи, који води Министарство, као и петнаестак удружења грађана, десетак нотара и све локалне самоуправе. Регистар се ажурира на дневној бази, а ускоро ће се у њему наћи и медијатори.


Адвокати који пружају бесплатну помоћ и који за то добијају накнаду од државе и општина, односно градова, значајно су смањили тарифе, тврди Бацковић:


- Адвокати, као пружаоци правне помоћи, и нотари и медијатори као пружаоци правне подршке, умањили су тарифе за 60 до 65 одсто у односу на уобичајене. Истог дана када је закон ступио на снагу, грађани су почели да се обраћају локалним самоуправама, тражећи своја права.


Право на бесплатну помоћ имају корисници социјалних давања, затим они који то нису, али би могли да се нађу у таквом положају ако би сами финансирали трошкове поступка и адвоката, али и припадници 13 рањивих група, међу којима су жртве насиља, жртве трговине људима, деца, инвалиди, тражиоци азила, избеглице, припадници ЛГБТ популације...


Сви они се обраћају локалним самоуправама и попуњавају формулар, који се може наћи на сајту Министарства правде. Корисници социјалне помоћи уз то прилажу потврде центара за социјални рад, припадници рањивих група не прилажу никакве доказе, већ на формулару само заокружују којој групи припадају, док они који би осиромашили плаћајући судски поступак и заступање подносе уз захтев доказе о приходима, некпокретностима и возилу које поседују.


Из Министарства поручују да нико не треба да продаје стан да би платио адвоката, па тако ни поседовање крова над главом неће бити услов да нечији захтев буде одбијен. Али, уколико неко покуша да злоупотреби овај закон, не само да пружалац правне помоћи има право да га одбије, већ особа може и кривично и материјално да одговара због покушаја преваре.НЕ БИРАЈУ САМИ АДВОКАТА

КОРИСНИЦИ бесплатне правне помоћи, пошто добију "зелено светло" локалне самоуправе, не могу сами да бирају адвоката ког евентуално желе. Правни заступници бирају се по редоследу са листе Адвокатске коморе, односно уређеним системом кол центра који већ постоји за постављање бранилаца по службеној дужности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације