ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА; Лончар: Набављене најбоље вакцине, у довољним количинама

Танјуг

15. 10. 2019. у 10:22

ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА; Лончар: Набављене најбоље вакцине, у довољним количинама

Фото: Танјуг

Вакцине су дистрибуиране по свим пунктовима у домовима здравља, а рано јутрос први грађани пожурили су да се заштите
У свим домовима здравља у Србији данас је почела вакцинација против сезонског грипа.


Ове године набављено је 290.400 доза вакцина, што је за 50.000 више у односу на прошлу годину.


Грађане ће од грипа штитити четворовалентна вакцина француског произвођача Санофи Пастера, која у себи садржи два типа А вируса и два типа Б вируса.


Вакцине су дистрибуиране по свим пунктовима у домовима здравља, а рано јутрос први грађани пожурили су да се заштите.


Међу првима у Дому здравља Палилула јутрос се вакцинисала Вјерочка Лихтмајер која каже да се последњих 10 година сваке сезоне вакцинисе против грипа.


"Свих ових година током зиме нисам имала здравствених проблема", рекла је она за Танјуг.


Епидемиолог у Институту за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић каже да је вакцинација најефикаснији начин заштите од грипа.


"Против вируса грипа нико није заштићен ко није вакцинисан. Тај вирус је ''мудар'' и сваке године покушава да нас превари тако што мења своје облике и зато се сваке године се прави нова вакцина како бисмо му стали на пут", навела је она.


Наглашава да од вируса грипа нико није заштићен, али да постоје одређене групе људи које су у већем ризику да добију компликације, које могу да се заврше и смртним исходом, уколико оболе од грипа.


Препорука епидемиолога је да се од грипа заштите хронични болесници-особе са кардиоваскуларним обољењима, обољењима респираторног система, метаболичким обољењима укључујући дијабетес, гојазни, особе са бубрежном инсуфицијенцијом, малигним обољењима.


Сви они имају право да уз оверену здравствену књижицу о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање добију вакцину.


Осим хроничних болесника право на бесплатну вакчину имају и особе које се због природе посла налазе под повећаним ризиком, а то су запослени у здравственим и установама социјалне заштите.


Ове године за све њих обезбеђен је довољан број вакцина.


"Прошле године смо забележили највећи обухват вакцинацијом у последњих десет година. Порасла је свест код грађана о значају имунизација, тако да смо ове година набавили 50.000 доза више", рекла је Кисић Тепавчевић.


Прочитајте још: У СВИМ ДОМОВИМА ЗДРАВЉА У СРБИЈИ: Почиње вакцинација против грипа


Директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић каже да је ДЗ Палилула добио 2.500 доза вакцина и да ће још толико добити касније, када се потроши прва транша.


"То је сасвим довољно за вакцинацију. Ове године је набављено 15 одсто доза више него прошле године. Сви домови здравља у Београду добили су довољан број вакцина", истакао је Стојановић.


Он је нагласио да је, захваљујући Министарству здравља и РФЗО, Србија прва у региону добила вакцину против грипа.


Стојановић је апеловао на све грађане који су у повећаном ризику да се вакцинишу јер је вакцина, како је рекао, безбедна и најбоља заштита од грипа.


НАБАВЉЕНЕ НАЈБОЉЕ ВАКЦИНЕ, У ДОВОЉНИМ КОЛИЧИНАМА

У свим домовима здравља у Србији данас је почела вакцинација против грипа, а министар здравља Златибор Лончар је апеловао на све грађане да се вакцинишу, истичући да су набављене најбоље вакцине и да их има у довољним количинама.


"Србија је једна од ретких земаља која је набавила све планиране количине, и више него прошле године. Србија је по први пут набавила четворовалентну вакцину и до сад никада у нашој земљи нисте имали вакцину која покрива толике врсте грипа", рекао је Лончар новинарима у Кладову и апеловао на све грађане да се редовно вакцинишу.


Истакао је да су набављене најквалитетније вакцине и да их има у довољним количинама.


Лончар је апеловао на грађане да, приликом одлуке о вакцинацији, "слушају струку, а да се не баве политиком", приметивши да постоје мишљења да није добро вакцинисати се на време, него касније.


"Кад касније, у марту следеће године? Молим људе да слушају струку, да се баве политиком. Да нисмо набавили вакцине било би ''каква је то Србија, није набавила вакцине''. Набавили смо најбоље вакције, у довољним количинама... Оно што је било до државе, држава је урадила и мало која земља у региону може да се похвали да је то за своје пацијенте урадила", закључио је Лончар.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације