РАЗМИШЉАМО о томе да тужимо приватни факултет на који прелазе студенти који, кад "заглаве", тамо великом брзином стекну диплому. Имамо пример да се студент пребацио, и испите са две године положио за три месеца. Та велика брзина је противзаконита и ми размишљамо о тужби.

Ово нам је рекао декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић, говорећи о проблему с којим се суочава велики број државних факултета са којих се студенти који не могу да одговоре високим захтевима државних студија пребацују на приватне универзитете и тамо стичу дипломе за кратко време и уз висок просек.

То је била и једна од тема недавног заседања Сената Универзитета у Београду, где су се декани пожалили на јаку конкуренцију приватних универзитета који, како су оценили, не бирају средства да привуку студенте.

- Приватне факултете нико не контролише, раде шта хоће и "отимају" нам студенте - каже, за "Новости", декан Факултета за спорт и физичку културу проф. др Саша Јаковљевић. - Државни факултети стриктно морају да поштују закон, а приватни то очигледно не раде. Уписују студенте током целе године, упишу их у фебруару па антидатирају за октобар. Немам ништа против приватних факултета, али морају да раде по закону и по академским правилима, као и ми.

Проф. Јаковљевић истиче да се са његовог факултета пребацује велики број студената, јер професори држе критеријуме, а студенти траже линију мањег отпора:

- Ми имамо пример студента коме је до краја студија остало 12 испита и дипломски и који се пребацио на приватни факултет и тамо све завршио за два месеца.

Као проблем, он истиче и то што академци са приватних факултета долазе са високим просеком и уписују мастер студије на државним факултетима.

- Они су у предности у односу на наше академце, јер имају висок просек, па се уписују на буџет, а наши студенти морају да финансирају мастер студије - истиче наш саговорник.

На проблем "прања диплома", које студенти приватних факултета практикују заврашавајући мастер на државним факултетима, указује декан Економског факултета проф. др Бранислав Боричић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У ЧАСТ 75 ГОДИНА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА: Приказ способности Војске Србије „Слобода 2019“ — 19. октобра (ВИДЕО)


- Ми смо увели пријемни на мастер студије, и да би се неко уписао мора да има знање. Зато је број уписаних на мастер с приватних факултета мали - истиче он.

И Економски факултет се суочава са одласцима студената.

Декани Јаковљевић, Боричић и Мирковић

- У свакој генерацији, са прве године се испише око 70 академаца који пређу на приватне факултете - наводи проф. Боричић. - То се деси када схвате да није лако студирати код нас. Њих приватни факултети уписују током целе године, и када сви уписни рокови прођу.

Професор Боричић препричава и једну анегдоту, када је предложио да се Економски факултет рекламира под слоганом "Дођите, код нас мора да се учи":

- Стручњаци за маркетинг нису хтели ни да чују, били су строго против тога, кажу ми да тај слоган само може да одбије будуће студенте. И одустали смо.


БИТАН САМО ПАПИР

ПРОФЕСОР др Саша Јаковљевић наводи пример приватног школства у инстранству, где су ствари потпуно другачије:

- Тамо студенти, када се упишу на приватни факултет и то много плате, заузврат траже и знање, а код нас се тражи само папир.

Проф. Бранислав Борић додаје да је брзо и лако стицање диплома велики проблем и за друштво, јер послодавци бирају оне са вишим просеком, а у овом случају то значи са мање знања.