ШТА ЈЕ СВЕ БЕСПЛАТНО: Трудницама за џабе вожња и паркирање

З. Радовић, Б. Царановић

13. 10. 2019. у 22:00

ШТА ЈЕ СВЕ БЕСПЛАТНО: Трудницама за џабе вожња и паркирање

Фото П. Милошевић

Ево на чему можете да уштедите и како да остваре нека права. Без отварања новчаника и разгледање музеја. У примени Закон о бесплатној правној помоћи сиромашнима

СВЕ се наплаћује. Када почне месец, на сваком кораку појављују се само нови трошкови. Рачунање од јутра до мрака. Сабирају се и множе издаци за храну, гардеробу, комуналије, лекарске прегледе, превоз, административне таксе, разне школе за децу... Наплаћује се монтажа купљених уређаја, па и пешачење степеницама које мајстори пређу када долазе до стана. Има ли ишта џабе?

Углавном нема, али за стрпљиве и оне који имају времена и живаца да траже информације, понешто бесплатно се и нађе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пожаревац: Бесплатно у музеј и ергелу

Баш ових дана почео је да се примењује Закон о бесплатној правној помоћи за сиромашне грађане и жртве одређених кривичних дела. Они ће добити свог адвоката, којег ће плаћати држава. Коначно, и грађани без прихода - деца, инвалиди, жртве породичног насиља, трговине људима, организованог криминала, тероризма, или избеглице, могу да се пред судом боре за своја права.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бесплатно на фудбал и јогу

Од бесплатних услуга највише се могу овајдити труднице и породиље. Државне и градске установе најдарежљивије су према овим дамама. Многим новопеченим родитељима вероватно је промакла вест да док им беба не напуни годину дана могу било где у Београду да се паркирају бесплатно. "Бејби паркинг-карта" важи до 60 минута, а издаје се у Корисничком сервису предузећа "Паркинг сервис".

Будуће мајке могу и да се бесплатно возе градским превозом у престоници, да поправљају зубе, посећују музеје и културне установе, па чак и да ручају у појединим ресторанима.

ЗА МОДЕЛЕ ФРИЗУРА ГРАТИС ПРЕКО интернета се може пронаћи бесплатно фризирање и шминкање. У питању су приватне школе које организују курсеве, а за своје ученике траже моделе за праксу. Исти случај је и са стоматолошким услугама. Нуде их готово сви факултети на универзитетима у Србији.

Трудницама "Бус плус" издаје легитимације које важе до термина порођаја, који је наведен у лекарском уверењу. Осим овог налаза, будућим мајкама је потребна и фото-копија личне карте, како би оствариле право на бесплатан превоз.

У Дому здравља Земун објашњавају да право на бесплатне стоматолошке услуге имају жене у трудноћи, као и 12 месеци после порођаја. Укључени су сви прегледи, осим протетике, и довољно је да донесу потврду о трудноћи коју издаје гинеколог и здравствену књижицу.

Зубе без пара могу поправити и деца до 18 година и студенти на редовном школовању који имају мање од 26 година. За све грађане је бесплатна и хитна стоматолошка здравствена заштита.

Посета психијатру многима задаје додатну главобољу, јер су сеансе код приватника "папрене". Али, сви грађани, без упута, заказивања, здравствене књижице и без пара, могу добити стручну помоћ. Центар за ментално здравље на 20. спрату Београђанке у Улици српских владара ради од девет до 18 часова.

- За само годину и по разговарали смо с више од 7.000 грађана, од којих је више од 50 одсто први пут имало додир с неким професионалцем из домена менталног здравља - каже др Ивана Сташевић Карличић, в. д. директора "Др Лаза Лазаревић". - Проблеми попут несанице, нерасположења, раздражљивости, лоших односа са блиским људима, лошег функционисања у пословном окружењу могу да буду разлог да нам се јаве.

ШЛЕПОВАЊЕ МНОГИ родитељи у општинама и градовима, као шти су Звездара, Раковица, Ниш, Краљево и Нови Сад, добили су бесплатна ауто-седишта за бебе. Интересантан конкурс се недавно завршио на Савком венцу, када је општина поделила бесплатне "супер члански пакете АМСС". Припада им бесплатно коришћење техничких погодности АМСС, шлеповање и помоћ на путу, смештај и превоз.

Малишани млађи од седам година имају право на бесплатне посете музејима, као и вожњу међуградским аутобусима и возом.

Превозници поклањају вожњу социјалним категоријама, деци до седме године, а право на бесплатну вожњу у Београду имају и полицајци и војници. Особе са инвалидитетом, на пример, не плаћају путарину на коридорима, али морају имати пропусницу.

Право на бесплатно учлањење у Библиотеку града Београда имају деца предшколског узраста, ученици првог разреда основне школе, добровољни даваоци крви, особе са инвалидитетом и посебним потребама и старији од 65 година.

Многе ће вероватно изненадити да чак и нотари нешто раде бесплатно. Код њих се тако могу оверити документа за упис на факултет, као и за остваривање стипендије. Услуге не наплаћују ни незапосленима, али само уз доказ са бироа.

За најстарије суграђане већина локалних самоуправа организује и екскурзије по Србији.

Можда све ове погодности нису пресудна уштеда за кућни буџет, али свакако су бар олакшање које макар мало растерети удар на новчаник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације