РЕГИОНАЛНИ Центар за таленте "Београд 2" слободно се може назвати расадником младих научника. Од 2012. године, његови полазници су освојили 92 медаље. Само у овој години млади математичари, физичари, хемичари и биолози донели су 23 одличја из Куала Лумпура, Измира, Хонгконга и још неких међународних такмичења. Центар има око 1.000 чланова, ученика седмог и осмог разреда и средњошколаца. Ове године су им се придужили и ђаци од трећег до шестог разреда основних школа, а у плану је да се међу младим научницима нађу и предшколци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Млади таленти: Од роботичара преко занатлије до фотографа

Према речима Николе Срзентића, директора Центра за таленте "Београд 2", школе сваког септембра предлажу ученике за процес "идентификације". Школарце могу пријавити маме и тате. Тим психолога Центра припрема тестове према узрасту, а тестирају се најмање четири врсте интелигенције, и то је први степеник који треба прескочити. Селекција је изузетно оштра, а од око 1.500 њих који се пријаве, на крају остају само најбољи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Велики успех младих физичара на Међународној олимпијади у Тел Авиву

- Пролазност на тестовима је око 40 одсто - објашњава Срзентић. - Следећи степеник је консултативна настава по научним областима, на основу које кандидати треба да дефинишу свој истраживачки пројекат. Ту се прави нова селекција, јер не буду прихваћени сви пројекти. Они који буду најбољи, крећу на менторску наставу, "један на један". Ђаци имају рок, тако да пројекат морају да заврше у периоду од јануара до априла. Има и оних који не стигну да ураде све на време.

Са својим пројектима, ђаци учествују на најзначајним светским такмичењима, одакле се углавном враћају са медаљама. Како истиче наш саговорник, највеће интересовање деце је за области информатике, математике, биологије, географије, хемије, мада има и оних којима више леже друштвене науке - историја, географија и психологија. Настава се одржава викендом, а око 90 одсто предавача на консултативној настави су полазници Центра.

- Код нас долазе деца која хоће да науче више од онога што им се нуди у школи. Ми их учимо да размишљају и да повезују чињенице - објашњава Срзентић. - На почетку школске године им кажем да су за успех потребне три ствари - упорност, упорност и упорност. Програм је направљен тако да их не оптерећује. Нажалост, данас добра деца нису баш прихваћена у свакој школи. Овде су сви жељни знања, нема тензије, нема оцена, тако да се сви друже.

Полазницима Центра су отворена врата свих научних институција, па наставу и истраживања раде и у Институту "Винча", лабораторијама Биолошког, Хемијског и других факултета, Универзитетској библиотеци. Наши полазници уче и комуникологију и јавни наступ, јер је то изузетно важно када презентују свој рад на међународним такмичењима. На регионалним такмичењима, комисије оцењују аутентичност рада, крајњи резултат, метод и презентацију.

У МОСКВИ ПРЕДСТАВЉАЈУ РАДОВЕ

ПОЛАЗНИЦИ Центра отпутовали су у Москву где ће, на међународном фестивалу науке, представити своје радове из инжењеринга, информатике, математике, животне средине и хемије.

На фестивалу ће учествовати око 6.000 младих научника, а очекује се и око 900.000 посетилаца. Међу досадашњим пројектима полазника центра су "Еколошка кућа за 40.000 становника", "Пречишћаване воде фенолом", "Нови модели борбе против рака плућа"...


КАМПОВИ У БЛАЖЕВУ

ЦЕНТАР је добитник Светосавске награде, три пута је био лауреат "Звезда Београда", а девојке се могу похвалити да су победнице прве "Мајкрософтове" олимпијаде за даме.

Срзентић истиче да, током године, полазаници одлазе у кампове, који су и наставне базе факултета. Тако су будући географи боравили у селу Блажево.

- Мобилне телефоне морали су да "одложе" од седам до 21 час - прича наш саговорник. - Прва два дана било им је тешко, тражили су телефоне, али су после тога потпуно заборавили на њих.