БУ постао део угледне мреже европских универзитета

Танјуг

12. 10. 2019. у 21:24

БУ постао део угледне мреже европских универзитета

Фото Н. Фифић

Универзитет у Београду недавно је постао седми члан мреже европских универзитета "CircleU", што је доказ да и поред пада на Шангајској листи ужива углед у светској академској заједници у квалитету наставе
Универзитет у Београду недавно је постао седми члан мреже европских универзитета "CircleU", што је доказ да и поред пада на Шангајској листи ужива углед у светској академској заједници у квалитету наставе, а тај углед је и услов да се уђе у ово елитно друштво.

Како преноси "Блиц", у том друштву су Архус универзитет и Универзитет из Осла из Данске, берлински Хумболт, Кингс универзитет из Лондона, Католички универзитет из Лувена у Белгији и Универзитет у Паризу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Универзитет у Београду пао за сто места

Управо на њихов позив и после ригорозних провера свих елемената у образовном и научно-истраживацком процесу, које су трајале близу годину дана, крајем јула Универзитет у Београду постао је и званично члан академске заједнице "CircleU".

То чланство му омогућује да додатно унапреди квалитет наставе и студирања, јер ће студенти моћи током школовања да своја знања стичу и на неком од шест поменутих европских универзитета.

Реч је о институцијама, међу којима неке имају вишевековно искуство у образовању академаца, и из чијих су клупа излазили најцењенији светски стручњаци и научници.

За ректорку Универзитета у Београду Иванку Поповић чланство у "CircleU" је изузетно признање, не само за српску академску заједницу, већ и за државу.

"Треба да се зна да мрежа „CircleU'' представља савез седам угледних европских универзитета у оквиру иницијативе Европске универзитетске алијансе. Циљ ових алијанси је да се створе велике универзитетске заједнице, које би својим студентима пружиле прилику да током студирања стекну знања на разлицитим високошколским установама у више земаља", каже Поповић.

Она за "Блиц" додаје да ће кроз интензивирање мобилности студената и наставника, организовање заједничких активности, као што су летње школе, семинари и заједнички студијски програми, мрежа "CircleU" унапредити квалитет образовања у сопственим срединама, а и шире.

Ректорка додаје да је за Универзитет у Београду партнерство у овом савезу од изузетног значаја.

"Пружа нам прилику да размењујемо искуства са универзитетима уз могуцност развијања нових иницијатива које це се одразити на статус УБ, како у Европи, тако и у нашој земљи. За наш универзитет је од посебног значаја што је позван да уђе у ову алијансу на основу угледа који ужива у светској академској заједници. То је велика цаст", наводи Поповић.

На сајту "CircleU" стоји да је формирање мреже европских универзитета покренула Европска комисија.

Циљ тог пројекта је амбиција Европске уније да се изгради висококвалитетан образовни простор који ће трасирати пут за европски универзитет будућности, који неће имати националне границе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације