ТИХО и скромно је обележено шест месеци од смрти Мирјане Марковић (1942-2019). У дворишту породичне куће у Немањиној улици број 41 у Пожаревцу, поред бисте Слободана Милошевића (1941-2006), у суботу је откривена биста и његове супруге.

Биста је направљена од белог мермера и на њој је израђен и цвет у коси, који је био заштитни знак некадашње председнице ЈУЛ-а. На постаменту бисте, осим датума рођења и смрти Мирјане Марковић, уклесано је - "Рођена у партизанима, умрла у изгнанству", а испод су имена њене деце, Марије и Марка.

Шестомесечном помену и откривању бисте није присуствовао нико од политичких функционера, иако су неки од њих били најављени, на челу са почасним председником СПС-а Милутином Мркоњићем. Међу присутнима није било никог ни из редова локалних политичких партија. Од личности познатих широј јавности, присуствовала је само новинарка Љиљана Милановић, супруга некадашњег директора РТС-а Драгољуба Милановића.

Пре откривања надгробне бисте, у суседном дворишту - у кући Добрњчевих, одржана је промоција петог дела књиге Мирјане Марковић Destierrada e imperdida - "Прогнана и неизгубљена", за који је предговор написала њена ћерка Марија Милошевић, која живи у Црној Гори, а поговор њен син, Марко Милошевић, који се од 2000. године налази у Русији.

Један од промотера књиге био је Бранко Ракић, професор на београдском Правном факултету.

- Кад сам неким својим студентима читао одломке из књиге, запитали су се зашто она није увршћена у њихову обавезну литературу. Она се састоји од кратких текстова и подељена је у два дела. У првом говори о збивањима у свету, а у другом о нашој земљи - рекао је Ракић.

Биста Мирјане Марковић пре откривања; фото Д. Новковић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У суботу откривање надгробне бисте Мирјане Марковић

Промоцији књиге и откривању бисте присуствовали су и грађани, који су палили свеће и уписивали се у књигу жалости.


ЛИПА

МИРЈАНА Марковић преминула је 14. априла у Москви, у 77. години, а шест дана касније урна са њеним посмртним остацима положена је у заједничку гробницу, под липом, испред породичне куће у Пожаревцу.


Венац од ћерке Марије и сина Марка; фото Д. Новковић

Бранко Ракић, професор Правног факултета; фото Д. НовковићКњиге Мирјане Марковић, фото Д. Новковићфото Д. Новковић


фото Д. Новковић