Све више перверзњака на списку: Доживотно у регистру 279 педофила

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

четвртак, 10. 10. 2019. у 21:42

Све више перверзњака на списку: Доживотно у регистру 279 педофила

Плакати подршке "Маријином закону" / Фото Д. Дозет

Све пунија посебна евиденција осуђених за сексуална кривична дела почињена над малолетницима. Увид у базу, из које није могуће брисање, имају надлежни органи, не и грађани. Казне им не застаревају

У РЕГИСТРУ осуђених за дела против полне слободе извршена над малолетницима, познатом као "регистар педофила", налази се 279 имена. Овај регистар уведен је у складу са Маријиним законом, у септембру 2015. године, што значи да су људи који су у њему правоснажно осуђени у последње четири године!

Посебну евиденцију, тј. регистар, води Управа за извршење кривичних санкција и у њој се налазе, како кажу, име и презиме осуђеног, матични број, адреса, подаци о запослењу, подаци од значаја за физичко препознавање (урођени белези или тетоваже), његове фотографије, ДНК профил, као и подаци о кривичном делу и казни на коју је особа осуђена, правним последицама и спровођењу посебних мера прописаних законом. Подаци из посебне евиденције воде се трајно и не могу се брисати.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Повећан прилив предмета због неразумно дугих суђења

Ова база није јавна, а увид могу имати суд, тужилаштво и полиција. Уз образложен захтев, подаци се могу дати и државном органу, предузећу, другој организацији или предузетнику, ако још трају правне последице осуде и ако за то постоји оправдани интерес заснован на закону. Могу се дати и иностраним државним органима, у складу са међународним споразумом.

- Државни и други органи, као и сви који раде са малолетницима, дужни су да затраже податак да ли је лице које треба да заснује радни однос код њих уписано у посебну евиденцију - истичу у Управи.

За кривична дела против полне слободе извршена над малолетницима могу се примењивати и посебне мере предвиђене Маријиним законом. Тренутно се оне примењују на 58 лица. Реч је о обавезном јављању полицији и повереничкој канцеларији Управе, затим забрани онима којима је мера одређена да посећују места на којима се окупљају малолетници (вртићи, школе, дечја спортска друштва), као и обавези посећивања професионалних саветовалишта и установа. Ови осуђеници морају да обавештавају повереника о промени места становања или радног места, као и путовању у иностранство. Том приликом остављају и адресу на којој ће бити и контакт особе код које ће бити.

- После истека сваке четири године од почетка примене посебних мера, суд, који је донео првостепену одлуку, одлучује о потреби њиховог даљег спровођења, до 20 година од истека казне - кажу у Управи.

Маријин закон односи се на оне који су починили силовање, обљубу над немоћном особом, обљубу са дететом или злоупотребом положаја, недозвољене полне радње, подвођење и омогућавање вршења полног односа и посредовање у вршењу проституције. На истом списку су и приказивање и поседовање порнографског материјала, искоришћавање малолетника за порнографију, навођење малолетника на присуствовање полним радњама, искоришћавање рачунарске мреже за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетнику.

По закону, починиоцу ових дела суд не може ублажити казну, нити могу добити условни отпуст, а кривично гоњење и извршење казне не застаревају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОПАСАН ОТПАД ВЕЛИКИ РИЗИК ЗА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ: Деца обољевају због незбринутих депонија

У "АРМАГЕДОНУ" 255 ПРИЈАВА

КОЛИКИХ је размера педофилија у Србији показује и податак да је МУП у првих шест месеци ове године ухапсио и процесуирао 23 особе осумњичене да су се бавиле дечјом порнографијом. Од почетка акције "Армагедон", која је већ неколико година усмерена на сузбијање дечје порнографије, поднето је 225 кривичних пријава и ухапшено 188 особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Лазар Д. Љубиновић

11.10.2019. 09:02

Педофилија и педофили је само добро одбрана фолскула која замагљује суштину појаве и уствари се ради о физичком силовању мале деце, без обзира на пол, што је тежак психосксуални поремећај у равни са злочином помраченог ума. Занимљиво је да се он масовније појавио у САД у кругов. америчког естаблишмента, људи који имају чак и кључне позиције у одлучивања о миру и рату на планети. Благе казне које се за то недело добијау делују само подстицајно, што се из евидентиране учестности огољено види!