Нова пракса на Машинском факултету: Бруцошима помажу старији студенти

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

11. 10. 2019. у 10:02

Нова пракса на Машинском факултету: Бруцошима помажу старији студенти

Студенти ментори са деканом проф. Митровићем / Фото К. Михајловић

Академци старијих година Машинског факултета у Београду имају нова задужења. Укупно 73 студента ментора олакшавају колегама и сналажење по граду

МАШИНСКИ факултет у Београду покренуо је оригиналан пројекат - студенте менторе. Старије колеге, њих 73, који морају бити одлични студенти, на услузи су бруцошима за све што им затреба у вези са предавањима, учењем, испитима, домовима, сналажењем у граду...

Идеју су покренули академци, а сви који учествују од факултета добијају бонове за књиге. Подршку су им дали декан и професори.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На Универзитету у Београду остало непопуњено 2.351 место

Према речима Јагоша Стојановића, студента продекана, у Студентском парламенту се појавила идеја да се нешто промени. Наиме, претходних година су постојали професори ментори, али то није дало очекиване резулатате, пре свега због генерацијске разлике. Читајући о организацији студентског живота на најстаријим универзитетима, академци су дошли на идеју за пројекат - студента ментора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одлив радне снаге: Годишње се исели 51.000 људи

- Имамо доста студената који долазе из унутрашњости, из малих средина, у милионски град, па им сналажење теже иде - каже Стојановић. - Ми смо ту да им покажемо где треба да иду на предавања, како да из студентског дома или стана дођу до факултета, где је менза, где могу да купе књиге... Ту смо и да им, на основу личног искуства, укажемо на шта треба да обрате пажњу приликом спремања испита из одређених предмета.

НЕУСПЕХ ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОФЕСОР др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета, истиче да од школске 2015/'16. години постоје уводна предавања за бруцоше: - Циљ предавања је да их подсетимо на градиво из средње школе, а не да само кукамо како немају задовољавајући ниво знања. Морамо повећати проценат пролазности у наредну годину студија, јер је неуспех студената и неуспех професора.

Његов колега Марко Ковачевић, који је идејни творац пројекта, каже да је на почетку школске године сваки ментор добио своју групу бруцоша, у којој има од осам до 15 студената. Он истиче да се, осим практичних савета, за нове студенте организују разна предавања. У плану је и да колеге са Филолошког факултета држе часове страних језика, што је на обострану корист.

- Сваки ментор је направио групу за комуникацију са додељеним бруцошима, било да је реч о "Фејсбуку", "Виберу" или на други начин - прича Ковачевић. - Тако им шаљемо, рецимо, обавештења ако се одлаже неко предавање, да не би узалуд долазили. Такође, организујемо и групно спремање испита, где, у пуном амфитеатру, заједно решавају задатке.

Илија Џелајлија и Стеван Живковић кажу да постоји Правилник о раду студената ментора, којим су ближе дефинисане њихове обавезе. "Мандат" им траје једну школску годину, а као награда за успешно обављање функције, осим бонова за књиге, предвиђена су два ваннаставна ЕСП бода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)