Сезона грознице Западног Нила прошла без епидемије

Танјуг

09. 10. 2019. у 17:28

Сезона грознице Западног Нила прошла без епидемије

Фото УСДА

Током ове сезоне у Србији од грознице Западног Нила је оболело 23 људи, а једна особа је умрла, што је најмање оболелих у односу на земље окружења
Током ове сезоне у Србији од грознице Западног Нила је оболело 23 људи, а једна особа је умрла, што је најмање оболелих у односу на земље окружења, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Констатујући да је сезона грознице Западног Нила завршена, она је оценила да је захваљујући благовременом третману ларви комараца Србија имала најмање оболелих и умрлих у окружењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  PRVA ŽRTVA GROZNICE ZAPADNOG NILA: Preminula žena iz Beograda obolela od virusa koji prenose komarci

"Ове године нисмо имали епидемију. Овако повољна епидемиолошка ситуација одраз је превентивних мера које смо спровели на време. То се односи на ларвицидне третмане, али и све мере и активности усмерене на смањење популације комараца које смо током читаве сезоне спроводили", рекла је Кисић Тепавчевић за Танјуг.

Она је навела да је у Грчкој током ове сезоне од грознице Западног Нила оболело 215 људи, а да је умрло 30 људи. Велики број оболелих забележен је у Мађарској, Румунији и у Италији.

Грозница Западног Нила је вирусно оболење, а вирус на људе преносе заражени комарци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације