Пензионери несвесни својих права

К. М.

13. 10. 2019. у 18:05

Пензионери несвесни својих права

Depositphotos

Припадници трећег доба уз помоћ адвоката могу да се изборе за лични интерес

ПЕНЗИОНЕРИ који су свој радни век провели радећи у пољопривреди, после вишедеценијског "мировања" ангажовали су се у заштити својих права. С друге стране, заинтересованост за испуњење пуних права пољопривредних пензионера јавља се и од стране адвоката. Они истичу латентну дискриминацију ове категорије пензионера, пре свега због података о незаконитом умањењу погребних трошкова.

- Удаљени од градских центара, пољопривредни пензионери деценијама нису били свесни свог дискриминисаног положаја. Велику заслугу за то сазнање пољопривредни пензионери дугују пре свега Државној ревизорској институцији, у чијем су извештају о извршеној ревизији 2012. године први пут изнети подаци о незаконитим умањењима погребних трошкова, као и друге чињенице о незаконитом поступању републичког фонда - каже Зорица Тршић, адвокат Удружења синдиката пензионера Србије.

Уколико проблем постоји, пензионери га могу решити једино личним напором и учесталим приступима органу. У супротном, остваривање њихових права може трајати месецима. Пензионери, који су решени да се изборе за своја права, често инспиришу адвоката да истраје до коначног решења, чак и онда кад поступак пред органима дуго траје, кад постане не само психички него и физички исцрпљујући. Решеност пензионера, да не дозволи да га неко неосновано лиши права које му припада, представља велику подршку за адвоката и од изузетног је значаја за успех у спору, супротно од малодушности странке, која сматра да државу нико није добио, објашњава Тршићева.

Прочитајте још - ИНВАЛИДСКИ ПЕНЗИОНЕРИ: Мала пензија и тешка старост

- Током свих ових година највећи број пензионера који су нам се обраћали за правну помоћ због угрожавања стечених права су инвалидски пензионери, што је и разумљиво, јер укидањем права на пензију, губе и здравствено осигурање - прича адвокат Зорица Тршић. - Посебну енигму представља чињеница да надлежни органи Фонда иако губе спорове са инвалидским пензионерима и по том основу исплаћују милионске накнаде, не одустају од узнемиравања инвалидских пензионера, вероватно рачунајући да увек има и оних пензионера који као неуке странке не помишљају на могућност да туже Фонд.

Подаци Удружења синдиката пензионера Србије показују и да се све већи број корисника пензија обраћа због повраћаја новца републичком Фонду за наводно више исплаћених износа пензије, наводи наш саговорник.

Прочитајте још - Пеку занат чекајући пензију

- Корисници пензија који се поводом позива, обрате за информацију правној помоћи Фонда, обавезно буду изложени притиску да одмах потпишу пристанак да им се обуставља трећина пензије уз обавезну претњу да ће у супротном бити утужени. Из тог разлога они су принуђени да се обрате адвокату, који може да провери о ком дугу се ради, ко је утврдио износ дуга, да ли је дошло до застарелости, па се најчешће закључује да је до преплате дошло неправилним радом органа Фонда. Зато у таквим случајевима обавезно треба извршити увид у списе и утврдити чијом кривицом је дошло до преплате па тек затим донети одлуку да ли ће се дати сагласност за обуставу дела пензије или ће се препустити Фонду да тужи за наводну преплату - објашњава наша саговорница.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације