Вучић одликован Орденом Светог Саве: Ово ме обавезује да се још више борим за Србију, да буде вечна! (ФОТО+ВИДЕО)

Танјуг

уторак, 08. 10. 2019. у 20:36

Вучић одликован Орденом Светог Саве: Ово ме обавезује да се још више борим за Србију, да буде вечна! (ФОТО+ВИДЕО)

Фото А.Станковић

Вучић је, поводом доделе ордена, рекао да није у стању да опише шта осећа
Председник Александар Вучић рекао је вечерас да га Орден Светог Саве, којим је одликован, обавезује да ради још висе и да се још снажније бори за Србију и њено јединство.

"Да се борим за Косово и Метохију, као и подршку нашем народу западно од Дрине и Дунава, али и у Црној Гори и свуда где живи. Да после тога останем и постанем, пролазан и привремен, уз наду да ће српство и србијанство постати једно и да ће истина победити лаж", поручио је он на свечаној академији у Сава центру поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Вучић је, поводом доделе ордена, рекао да није у стању да опише шта осећа.

"Нисам му се надао, нисам га тражио, нисам га ни очекивао. Зато је и прва реакција на вест која ме је изненадила била да ћутим, свестан и величине самог чина и неочекиване части и сопствене, како би се то рекло, привремености, стања које сам сам изабрао свесно када сам одлучио да о свему, и најдубљим ранама и нашим проблемима, говорим истину", рекао је Вучић.

Како је истакао, није желео да лаж постане вечна, да нас поједе, да нас уништи.

"Нисам се двоумио да ли је лична пролазност цена коју треба платити. Ја желим, драги оци, хоћу само то - да Србија буде вечна", поручио је он.

А ништа од свега овога данас не бих рекао, убеђен да је ћутање она врста скромности која треба да прати овако велике догађаје, додао је Вучић.

"Тек кад сам видео шта о мени мисле они којима сам постао изговор за слање порука вама, неретко и за обрачун за вама, они који верују да их ордење чини већим од оних који ордење дају, одлучио сам да изговорим неколико речи", поручио је Вучић.


Захвалио се патријарху Иринеју не само на изузетној части, већ и на томе што је на овај начин одбио да учествује у дељењу и ограничавању једног великог народног духа на српски и србијански, знајући, како је рекао, да је све што ради у Србији једини начин да целокупно српство буде заштићено од оних који му прете и који га бесрамно лажу.

"Критике које су стигле на ваш рачун, моја су кривица, ваша светости. И ја вам се због тога извињавам, чак и да не знам шта сам по тим питањима погрешно урадио. Али, саборност окупљања око заједничког циља није и неће још дуго, сасвим је јасно, бити нешто што је наша одлика - ни одлика српства, ни одлика србијанства, на чему они инсистирају", рекао је Вучић.


Прочитајте још - Ердоган завршио посету Србији, Вучић га испратио (ФОТО)


Како је истакао, није желео да лаж постане вечна, да нас поједе, да нас уништи.

"Нисам се двоумио да ли је лична пролазност цена коју треба платити. Ја желим, драги оци, хоћу само то да Србија буде вечна", поручио је он.Поделе које тако не пристају овом ордену остаће многима прече и од истине и од било каквог озбиљног посла на ономе што та истина свима доноси, а што се на сваком другом месту, осим овде, дожвиљава као добробит и корист, казао је председник Србије.

"И зато се извињавам. И да сте, ваша светости, ордене дали онима који су организовали погром 2004. године, онима који су прогласили независност или ћутали на проглашење независности, на отцепљење или немо гледали како нам једна за другом из заједничке државе одлазе светиње - верујем, боље бисте прошли", каже он.

Не треба нама одавно, каже он, Свети Сава да нас мири и уједињује, користимо га да се још више поделимо, чак и тамо где поделама места нема.

"А како ви и ја, пролазни и привремени, томе да станемо на крај, заиста не знам. Све да повучете одлуку тешко да би нешто помогло осим што би вечни остали они којима је то увек и било важније и од Бога и од Србије", закључио је Вучић.


ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ПАТРИЈАРХУ И ВУЧИЋУ, ОДЛИКОВАЊЕ И ДОДИКУ

Патријарх Српске православне цркве Иринеј и председник Србије Александар Вучић, одлуком Светог архијерејског синода, одликовани су Орденом Светог Саве првог степена, док је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одликован Орденом Светог Симеона Мироточивог.

Орден Светог Саве првог степена је највише признање Српске православне Цркве којим се одликују духовна и световна лица за посебне заслуге за цркву, на духовном, образовном и хуманитарном пољу.

Патријару СПЦ, одликовање је на свечаности поводом осам векова аутокефалности српске цркве, уручио митрополит Дабробосански Хризостом, који је истакао да је Иринеју орден додељен за "дугогодишњи предани архипастирски рад и мудрост и одговоност показану на трону предстојатеља СПЦ".

Поглавар СПЦ је истакао да је орден одликовање њему, свим архијерејима и Српској православној цркви.


Патријарх Иринеј затим је уручио висока црквена признања Александру Вучићу и Милораду Додику.

Председнику Србије је, како је речено, орден додељен за његову делатну љубав према мајци цркви, пожртвовано залагање за јединство српског народа и неуморну борбу за целобитост Србије, посебно за очување Косова и Меотхије у њеним границама.

Патријарх Иринеј је истакао да му је част да председнику, у име цркве, додели највеће црквено одликовање, што, како је рекао, црква чини са пуно разлога и оправдања.


Прочитајте још - СВЕЧАНОСТ У ЖИЧИ: Реке верника на јубилеју СПЦ, патријарх служио литургију (ФОТО / ВИДЕО)"Да не помињемо све што неуморно чини и ради. Он је учинио велика дела, не само за наше време и прилике, већ за читаву Србију и њену будућност", рекао је патријарх Иринеј.

Како је навео, пре председника Вучића, Србија је била озлоглашена земља међу земљама Европе и шире, земља геноцида, како су нас представили "пријатељи" који су сва своја недела приписала српском народу, а српски народ се нашао у једном положају и каквом је мали број народа могао да буде.

"Председник је отворио путеве Србије у Европи и свету. Данас, после његовог труда, о Србији се говори и мисли на други начин. Увиђају људи да није то та Србија коју свет зна. До Вучића, Србија је каскала у свом животу. Његовим трудом и радом, отварањем према свету, покренула се сва привреда у Србији. Кренуло се великим кораком напред", рекао је српски патријарх.

За то је, подвукао је, потребно много жртве, државничке мудрости и много смисла да се српски народ отвори према свету.

Навео је да ових дана Србија добија путеве какве је желела 100 година уназад, уз отварање фабрика, што би, каже, требало да допринесе да се заустави напуштање наше земље.

"Кажу неки злонамерно да ће Вучић да изда Србију. Ја њих питам - који је доказ, чиме то сведочите? Видите ли колико се човек бори? Да је хтео да изда, могао је то одавно, али он се бори да очува свој народ на КиМ, на светој нашој земљи", нагласио је поглавар СПЦ.

Додао је да је сам више од 20 година био у Призрену, у Призренској богословији, те да не може да схвати да Призрен, Пећ, Дечани и друге српске светиње припадају неком народу, "а знамо коме".

"Сада се о Србији другачије мисли и говори, посећују је угледне личности света. Председник посећује многе државе и примљен је као државник једне праве државе. Зато каже народ - сила отме земљу и градове. Могу да окупирају као што су учинили, али полако се мисли о Србији мењају. Повлаче се признања", приметио је патријарх Иринеј.

Он је подвукао да КиМ зависи највише од нас, те поручио да је молба председнику да чини убудуће оно што чини данас.


"Наш народ каже - оно што се силом узме, врати се, али оно што се поклони, не враћа се. Не смемо поклонити ниједну стопу наше свете српске земље. Очекујемо договор, али поклон никако", нагласио је поглавар СПЦ.

Захвалио се председнику Вучићу за све што је до сада учинио и замолио да настави истом снагом, силом и аргументима.

"Тако ћемо на неки начин, уз помоћ људи који увиђају правду и истину, а ослањам се и у помоћ наших светих патријарха и других светитеља на КиМ, да кроз њих чувамо КиМ", рекао је патријарх.

"Захвални за лавовску борбу за српски народ на КиМ, и у то име предајемо му највише одликовање да краси његове груди. За све што чини и што ће чинити у будућности за добро српског народа", рекао је патријарх Иринеј.

Будући да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик већ носилац Ордена Светог Саве првог реда, Свети архијерејски синод СПЦ је одлучио да му уручи Орден Светог Симеона мироточивог за његову неуморну борбу за РС и српски народ у целини,

Уручујући му одликовање, патријарх Иринеј је рекао да Додик "дише српским духом и живи српским идеалима".

"Оно што га карактерише и на чему смо му захвални јесте што се осећа као део српског народа. Што истиче да су РС и Србија је један народ, једна вера, једна традиција и духовно наслеђе. Тиме што то наглашава на сваком месту, Додик учвршћује неподељеност српског народа", казао је поглавар СПЦ.

Патријарх Иринеј је казао да, док је Додика у Бањалуци, дотле ће бити и Републике Српске.

"Надамо се да ће РС увек имати Милорада Додика који ће водити свој народ путем српских идеала. Хвала на оданости српском народу", нагласио је патријарх Иринеј.


Додик је честитао Александру Вучићу на одликовању СПЦ, јер је, како је рекао, својим радом, као председник Србије, "матице коју волимо", заслужио тај орден.

"Он није заборавио српски народ изван Србије. Сведок сам колико помаже РС. Мислим да је то одликовање заслужено", нагласио је Додик.

Он је истакао да се то најбоље види и из данашњег догађаја, јер је једно од најважнијих државних питања РС, а и приоритет Србије, изградња аутопута Београд-Бањалука.

"Данас смо кренули у његову изградњу и то захваљујући Вучићу и његовом залагању имамо конкретне резултате", казао је Додик.

Иначе, Орден светог Саве установљен је у време патријарха Германа и подељен је на три степена који се међусобно разликују по бојама ленти и самих инсигнија: први који је беле боје, други црвене, а трећи степен је плаве боје.

Орденом првог реда до сада су одликовани сви патријарси Српске православне цркве, а између осталих и руски патријарх Алексеј Други, руски председник и премијер Владимир Путин и Дмитриј Медведев, писац Александар Солжењицин, српски академици Дејан Медаковић, Матија Бећковић, редитељ Емир Кустурица, спортисти Новак Ðоковић, Дејан Бодирога, Владе Дивац, француски хуманитарац Арне Гујон...

Орден Светог Саве додељује се од 1882. године, угледним личностима и институцијама које су својим делањем, трудом и учинком допринеле угледу и бољитку српског народа и српске православне цркве.

Орден Светог Симеона Мироточивог додељује се домаћим и страним јавним делатницима за посебан допринос поспешивању добрих односа измеду цркве и Државе.


Фотографије: А. Станковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (55)

Milina

08.10.2019. 21:37

Predsednik Vučuć je odlikovan Ordenom Svetog Save. Svojom iskrenošću, poštenjem , ogromnim radom i zalaganjem je postavio Srbiju ponovo na noge. Svojom ljubavlju za Srbiju i Srbe, predsednik Vučić je zaslužno dobio ovo visoko odlikovanje.

Zeljko85

08.10.2019. 21:43

Srbija treba da je ponosna na svog predsednika koji je postavio najviše ciljeve i postigao najbolje rezultate za svoju zemlju.

Petar M.

08.10.2019. 21:44

Ovo je velika cast za naseg predsednika.On se bori za svoju zemlju i za jedinstvo Srpskog naroda i zasluzio je ovaj orden.

Zeljko85

08.10.2019. 21:51

Predsednik Vučić je svojom borbom za očuvanje svih naših svetinja na Kosovu i Metohiji zaslužio najveći orden Svetog Save.

Zeljko85

08.10.2019. 21:53

Zna se koliko se Vučić borio i izborio za naše crkve, manastire i sve naše svetinje na Kosovu i Metohiji, i treba biti ponosan na zasluženi orden Svetog Save.

Gresni Pop Milorad

08.10.2019. 21:55

Годинама сам слушао да се црква додворава актуелној власти. Али што је много много је. Још само у патријарха да га уздигну.

logički Zaključak

08.10.2019. 21:55

Čestitke crkvi, srpskom narodu, patrijarhu Srpskom, Vučiću i Dodiku. Nek je Srbija večna.

Nikolina

08.10.2019. 22:04

Svaki respekt za dosadasnji rad. Odlikovanje Sv.Save priznaje za rad i zalaganje ,al ii obaveza i podrstrek u vremenu koje je ispred nas i tezini koja nas ocekuje na KiM

Marija M

08.10.2019. 22:11

Predsednik Vučić je svojim trudom i svakodnevnom, nesebičnom borbom za svoj narod i državu, zaslužio ovako važno odlikovanje!

Rade Bg

08.10.2019. 22:11

Nisam politicki orjentisan. Ali g.predsadniku Aleksandru Vucicu svaka cast. I zasluzio je orden. Opoziciji (koju volim ali nikako u ovom sastavu) zelim velike promene. Da budu mladi i posteni ljudi sa vizijom i pamecu boljom od Vucica. Ovi matori lesinari mogu samo na groblju da zavrse (politickom).

Veca

09.10.2019. 09:42

Sve cestitke za orden. Zasluzio je! Predsednik koji neumorno radi za svoju zemlju, bez dana pauze pa se pitam kako ce, kako kaze, jos vise.

Мр Радомир Шћепановић

09.10.2019. 18:47

Зашто није био и Митрополит Амфилохије Радовић и Матија Бећковић?