Жича о нама зна све, а ми о њој веома мало

М. Станчић

09. 10. 2019. у 07:30

Жича о нама зна све, а ми о њој веома мало

Фото Л. Суша

У Српском културно-информативном центру "Спона" у Скопљу представљeнa књигa, а у Кинотеци отворена изложба

У ОБЕЛЕЖАВАЊЕ осам векова аутокефалности Српске православне цркве (СПЦ) укључио се и Српски културно-информативни центар "Спона" у Скопљу - представљањем капиталног издања и изложбом. Публика у "Спони" могла је да се упозна са књигом др Драгољуба Даниловића "Жича - центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку", посвећеном историјском и културном значају првог седишта Српске архиепископије и крунидбене цркве српских краљева из династије Немањића. Истоверемено, у Кинотеци Македоније отворена је и изложба "Стефан Првовенчани у историографији и књижевности" Народне библиотеке из Краљева.

Прочитајте још: ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА СПЦ: Ходимо Савиним траговима!

Искуства дугогодишњег научноистраживачког рада и интересовања за манастир Жичу, др Даниловић је пренео присутнима на презентацији књиге у препуним просторијама Центра "Спона" у Скопљу.

У уводном слову на презентацији, песник Милоје Радовић из Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" из Краљева указао је на то да Жича о нама све зна, а ми о њој, захваљујући, поред других, и доктору Даниловићу, знамо тек понешто.

Прочитајте још: СВЕЧАНОСТ У ЖИЧИ: Реке верника на јубилеју СПЦ, патријарх служио литургију (ФОТО / ВИДЕО)

- А то понешто је предрагоцена, од вере и речи створена, неугасива светиљка, која у историјској тамници нашег народа беше први пут упаљена рукама светитеља Саве и Симеона, у пресветој нам и многострадалној Жичи.

У холу Кинотеке Македоније, у уторак је, у организацији Центра "Спона", уз стручна и веома надахнута уводна излагања ауторки Иване Хренко и Данке Спасојевић из народне библиотеке у Краљеву, у склопу дела програма Центра "Спона" за обележавање јубилеја осам векова СПЦ, од крунисања Стефана Немањића у манастиру Жича, свечано отворена изложба "Стефан Првовенчани у историографији и књижевности".

Изложба је отворена у Кинотеци Македоније, а потом је пресељена у Центар "Спона" у Скопљу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације