Компанија "Хемофарм" је данас саопштила да су пацијенти у Србији, који су користили лек "ранитидин", повучен из продаје, непотребно узнемирени, јер није забележена ни једна нежељена реакција на тај лек, а у апотекама је већ доступна и одговарајућа замена.


"Информација у јавности, поводом привременог повлачења одређених серија лекова 'ранитидин' и 'ранисан' због додатне провере чистоће супстанце, непотребно је узнемирила пацијенте", рекао је гастроентеролог с Клинике за гастроентерологију Клиничког центра Србије Срђан Ђурановић, саопштио је Хемофарм.


По његовим речима, то је само потврда додатне сигурности за пацијента и пуне одговорности произвођача.


"Пацијентима је обезбеђена адекватна замена лека", казао је Ђурановић и навео "фамотидин" који припада истој групи лекова, са идентичним индикацијама за употребу и представља ефикасну и безбедну замену.


Тај лек је у комерцијалној употреби у свету више од 35 година, а клиничка искуства с тим леком су добра и "слободно се може рећи да је ефикасност која се њиме постиже у смањивању лучења киселине у желуцу, идентична, ако не и боља".


Лек "фамотидин" у облику таблета се може добити само уз рецепт лекара.


"Ефикасност и безбедност овог лека пружају сигурност и лекару и пацијенту. Дакле, пацијенти у Србији заиста немају разлога за бригу", рекао је Ђурановић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: "Ранисан" и "ранитидин" повучени из апотека


Хемофарм је 30. септембра саопштио да је "из предострожности, а у циљу заштите јавног здравља", донео одлуку о "добровољном, превентивном" повлачењу свих серија лека "ранитидин" са тржишта.


Претходно је Европска агенција за лекове упозорила да су у супстанци тог лека ранитидин-хидрохлорид, откривене нечистоће под називом "Н-нитрозодиметиламин" (НДМА).