Министар најавио казне за непоштовање правилника о екскурзијама

Танјуг

07. 10. 2019. у 13:10

Министар најавио казне за непоштовање правилника о екскурзијама

Фото: Ж. Кнежевић

Сви су упознати са новим правилником који је потребно примењивати, а они који га крше биће сакционисани, рекао је Шарчевић
Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да сви који крше Правилник о реализацији екскурзија биће санкционисани и да је до сада било неколико пријава неправилности.

Он је подсетио да је Правилник ступио на снагу у марту 2019.године, а да ће се у наредном периоду утврдити колике су дневнице наставника, колики утицај има Савет родитеља на реализацију путовања, зашто се не поштује организација путовања у земљи за све осим матуранте, зашто одлази мањи број наставника у односу на правилник.

"Ово су само нека од питања која ћемо да поставимо организаторима путовања. Сви су упознати са новим правилником који је потребно примењивати, а они који га крше биће сакционисани", рекао је Шарчевић, а наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -На хрватској граници смислили невероватан разлог да зауставе београдске ђаке!

Из Министарства напомињу да је у случају Девете београдске гимназије, где је један од три аутобуса са ђацима који су кренули у Словенију на екскурзију враћен са Хрватске границе, утврђено је да за један аутобус, које је ангажовала туристичка агенција, није била потпуна документација. Школа је, како се наводи, урадила комплетну припрему за екскурзију према правилнику.

Из Министарства наводе да су гимназијалци из Прокупља ноћас стигли са екскурзије из Италије, а детаље истраге шта се тамо дешавало очекују у наредним данима.

"Зашто је дошло до неправилности код до сада реализованих путовања утврдиће надлежни органи", кажу у Министарству.

Наводе да ће се у наредном периоду радити на укључивању ђачких задруга у комплетну процедуру како би путовање било квалитетније и јефтиније.

"Потребна је и већа укљученост Савета родитеља у комплетну процедуру релизације ученичких екскурзија", наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Рашо

07.10.2019. 14:59

Зашто министар? Зар закон није предвидео неко тело, службу или гоњење прекршилаца по службеној дужности него то треба да ради министар?

дд

07.10.2019. 20:01

@Рашо - Зато што наш министар воли да буде строг, али неправедан и да кажњава и кад треба и кад не треба. Мали бог у великим г.ћ.м. Давно је носио дневник и заборавио је како је то бити просветни "јадник".