Загорка Доловац: Задовољна сам променама у тужилаштву

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

04. 10. 2019. у 11:15

Загорка Доловац: Задовољна сам променама у тужилаштву

Загорка Доловац , фото П.Милошевић

Законик о кривичном поступку ствари покренуо набоље. Од убиства Татона имамо одличну сарадњу са Француском

КОНАЧНО можемо рећи да је имплементација Законика о кривичном поступку, којим је уведена тужилачка истрага, успела. Тужилаштва су показала да су у стању да усвоје крупне промене и одговоре великим изазовима. Као републички јавни тужилац, ја сам задовољна. Ствари се крећу набоље, рекла је, за "Новости", републички тужилац Загорка Доловац.

Она је добила орден Националног реда Легије части у рангу витеза, као највише француско одликовање, а њена заменица Гордана Јанићијевић, орден Националног реда за заслуге у рангу витеза.

- Одликоване смо због одличне сарадње коју имамо са француским правосудним органима у последњих десет година. Радили смо велики број предмета заједно и поступили по великом броју замолница. Потписали смо и декларације у области борбе против организованог криминала и о формирању заједничких истражних тимова. Ми смо једина земља изван ЕУ са којом Француска има потписан такав споразум.

* Да ли је решавање убиства Бриса Татона допринело том међусобном поверењу, па и додели ових ордена?

- Случај убиства Бриса Татона наш је први контакт са француским правосудним органима. Реч је о комплексном предмету који је изазвао велику пажњу и домаће и француске јавности. Истрајали смо у томе да поступак добије епилог на суду, и да буде што пре и што квалитетније решен. Данас имамо правоснажне пресуде у односу на све окривљене, а француски органи су схватили да наше тужилаштво ради посвећено.

Прочитајте још - ДОЛОВАЦ У СЛОВЕНИЈИ: Заједничка борба против криминала

* У којим сте предметима још сарађивали?

- Сарадњу имамо на дневном нивоу. Између осталог, помогли смо у откривању украдене слике Клода Монеа и враћању виолине вредне више стотина хиљада евра. Чак смо пружили помоћ и у једном предмету потенцијалног тероризма. Једини смо доставили тражене податке за два сата и добили похвалу. О поверењу Француске говори и то што нам је уступила неке своје предмете, у којима су окривљени српски држављани.

фото П.Милошевић

* Србија би ускоро требало да потпише споразум са Евроџастом, међународном организацијом за правосудну сарадњу?

- Очекује се да споразум буде потписан почетком новембра. Ове године смо поступили по 42 захтева и замолнице Евроџаста и основали заједничке истражне тимове. Од земаља које нису чланице ЕУ, више замолница решила је само Швајцарска, а иза нас су Норвешка и САД. Директно сарађујемо са 30 земаља. Када могу криминалци, зашто не би могла и тужилаштва?!

Прочитајте још - САСТАНАК РЕПУБЛИЧКОГ ЈАВНОГ ТУЖИОЦА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ТУЖИЛАЦА ИЗ СР НЕМАЧКЕ: Јачање међусобне оперативне сарадње јавних тужилаштава

БОЉА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

* КОЛИКО сте задовољни спровођењем антикорупцијских закона?

- Мада је још рано, ипак смо задовољни резултатима. У четири велика центра имамо специјализована тужилаштва, у којима раде добро обучени људи и владају вештинама које нису везане само за тужилачки посао. Овакав модел дао је добре резултате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

g

04.10.2019. 12:02

ha ha ha ha ha, tri godine za 20 grama trave i godinu nanogice za ubistvo ??? i osoba je "zadovoljna" ????????????