Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са италијанским државним тужиоцем за борбу против мафије и тероризма Федериком Кафиеро Де Рахом, са којим је разговарала о сарадњи Србије и Италије у борби против организованог криминала и корупције.

Министарка Кубуровић и италијански тужилац истакли су да Србија и Италија имају добру сарадњу у борби против организованог криминала и корупције, а коју је потребно даље унапређивати како би се одговорило на изазове савремених облика прекограничног криминала, саопштило је Министарство правде.

Они су указали и на значај заједничких истражних тимова тужилаштава и полиције две државе у циљу ефикасне борбе против транснационалног криминала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kraljica tuzlanske mafije pala na srpskoj granici

Кубуровић је подсетила да је 2017. године потписано неколико билатералних споразума Србије и Италије и да се један од њих односио на међународно правну сарадњу у борби против криминала и корупције.

Она је подсетила да је Министарство праде потписало Споразум о сарадњи са Финансијском полицијом Италије, захваљујући којем тужиоци и полицајци Србије иду на стручно усавршавање и обуку у ту институцију.

Министарка Кубуровић је рекла да је Тужилаштво за организовани криминал Србије интезивно сарађивало са колегама из Италије, као и да је том тужилаштву пре неколико година поклоњен софтвер за унапређено вођење свих података, кроз донацију Италије.

Кубуровић је нагласила да је борба против корупције и организованог криминала један од приоритета Владе Србије и Министарства правде.

Тужилац Де Рахо је истакао да са тужилаштвом у Србији има јако добру сарадњу, а посебно са Тужилаштвом за организовани криминал.

Он је нагласио да италијанско Тужилаштво континуирано усклађује своје законодавство како би увек имали савремене инструменте у борби против организованог криминала и корупције и указао да та инстутиција стоји на располагању Србији када је у питању размена искустава и стручна подршка.