У Србији је прошле године у саобраћајним несрећама погинуло 109 младих, а од почетка ове године 69, речено је данас на сесији у оквиру семинара "Унапређење система безбедности саобраћаја" на Копаонику, на којој је истакнуто да се очекује да ће ове године први пут број младих погинулих у саобраћају бити мањи од 100.

Начелник одељења за превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја Душко Пешић рекао је да су млади посебно угрожена категорија у саобраћају, не само у Србији већ у целом свету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - TEŠKA NESREĆA KOD ZAJEČARA: Poginuli muškarac i dete, dvoje dece kritično (FOTO)

Број младих који су погинули у саобраћајним незгодама у Србији значајно је смањен, рекао је Пешић и додао да се у последње две године тај број креће између 103 и 109.

Он је навео да је последњих шест-седам година свака четврта особа која је погинула у саобраћајној несрећи припадала популацији старости од између 15 и 30 година, а да је у последње две-три године сваки пети погинули у саобраћају био из те популације.

"Број младих који су погинули у саобраћају је значајно смањен. Прошле године за првих девет месеци 78 младих нам је погинуло, а ове године 69", рекао је Пешић и додао да се очекује да ће ове године, први пут, бити мање од 100 младих погинулих у саобраћајним незгодама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - TUGA U INĐIJI, U BOLNICI PREMINULA D. Ć. (10): Naše zlato izgubilo bitku, neka te anđeli čuvaju

Навео је да кампање усмерене ка младима које спроводи Агенција за безбедност саобраћаја дају резултате и додао да последње три године та агенција ради кампању "Ум на друм" кроз коју утичу на младе да се у саобраћају понашају промишљено и одговорно.

"За разлику од ранијих кампања које смо радили, а у којима је акценат био на застрашивању и упозоравању, што је на неки начин стварало одбрамбене механизме код младих, препознали смо да тај тон комуникације није добар и последње три године се другачије обраћамо младима, обраћамо им се језиком којим они причају", рекао је Пешић.

Како је додао, труде се да проблеме у саобраћају младима прикажу на њима занимљив и прихватљив начин.

Пешић је указао на то да кампања није само подела флајера, активности на друштвеним мрежама или снимање видео-спота који ће да се врти на телевизијама.

"Кампања је сложен систем мера и активности који има унапред одређено трајање, дефинисан циљ и циљну групу", поручио је Пешић.

На сесији "Безбеднији учесници у саобраћају" било је речи и о успостављању и реализацији "Школских саобраћајних патрола" у Врбасу, унапређењу безбедности мотоциклиста на територији општине Бачки Петровац, искуству Агенције за безбедност саобраћаја у реализацији активности са децом у локалним самоуправама...

Осим те, одржана је и сесија "Безбеднији путеви и кретања" на којој је било речи о контроли брзине у Смедереву, инсталацији видео надзора за аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја у Старој Пазови, измештању теретног саобраћаја из централне градске зоне у Кикинди...

Семинар "Унапређење система безбедности саобраћаја" завршава се сутра, а организује га Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи с Министарством унутрашњих послова.