Здравље под заштитом

Г. Ч.

02. 10. 2019. у 16:31

Здравље под заштитом

Depositphotos

Србија је у среду потписала Конвенцију Савета Европе за спречавање кривичних дела која наносе штету јавном здрављу
СТРАЗБУР
ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ"

СРБИЈА је постала 17. држава која је потписала Конвенцију Савета Европе о фалсификовању медицинских производа и сличних кривичних дела која представљају претњу јавном здрављу.

Тзв. "Медикрим конвенцију" је потписала Александра Ђуровић, стална представница Републике Србије при Савету Европе, у присуству заменице генералног секретара Савета Европе Габријеле Батаини-Драгони.

Из СЕ су поручили да се поверење шире јавности у здравствене органе и системе често нарушава када се на европском тржишту појаве кривотворени и опасни медицински производи.

Прочитајте још - Лек који често користимо повећава ризик од рака


Конкретно, циљ потписивања ове конвенције је, зато, смањење ризика по људско здравље, кроз успостављање правог оквира за сарадњу широм света у борби против фалсификовања медицинских производа и сличних кривичних дела.

У Савету Европе истичу да се дуго баве проналажењем адекватних одговора на озбиљне проблеме које доноси кривотворење медицинских производа. Ову конвенцију, која представља један од начина решавања тих проблема, могу од 2011. године да потпишу све државе, а не само чланице СЕ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације