Студенти уче и филипински

Љ. Б.

02. 10. 2019. у 17:02

Студенти уче и филипински

Фото Ж. Кнежевић

Филолошки факултет у Београду уводи нове програме далеких култура. Национане катедре сматрају да су угрожене

НА Филолошком факултету у Београду студенти однедавно могу да изучавају неке далеке културе и језике, попут индијског или азербејџанског, а у плану је и изучавање азијско-пацифичког региона. И док управа факултета верује да ће интересовање студената за ове профиле бити велико, професори са катедри за српски језик и српску књижевност тврде да се квоте за упис студената на ове две национале катедре смањују зарад уписа студената на катедре далеких земаља и култура.

Декан проф. др Љиљана Марковић то негира и тврди да факултет има амбициозне планове.

- Отпочињу студије индологије, унапређујемо студије персијског језика, књижевности и културе, као и студије кореанистике, а ради изучавања азербејџанске културе основан је и истоимени центар на нашем факултету - рекла је недавно за наш лист проф. Марковић.

Она је навела да је у плану и развој келтских студија, што ће се одвијати у интензивној сарадњи са Универзитетским колеџом у Даблину. Под окриљем Центра за студије Азије, планира се изучавање азијско-пацифичког региона у оквиру којих ће се наћи студије хавајске и филипинске културе.

Прочитајте још - Пусте катедре за књижевност

Проф. Марковић је навела и да факултет, у сарадњи са Музејом афричке уметности, намерава да оснује и студије африканистике.

- Са посебним жаром радимо на акредитацији новог студијског програма, под називом "Kултура на Путу свиле", као и "Студије културе" - наводи она.

Наша саговорница подсећа да је велико интересовање показано за све студијске профиле скандинавистике, као и за оне који се изучавају на Kатедри за оријенталистику, а у питању су арапски, турски, кинески и јапански.

Из године у годину, истиче она, расте интерес за азијске културе, што сведочи да млади Србије уочавају нове геополитичке трендове и да им иду у сусрет: зближавање са земљама које су изузетно значајне у садашњости, а биће још значајније у будућности, попут Kине, Индије и Јапана.

Међутим, управници националих катедри негодовали су недавно што се квота за упис студената на њиховим катедрама смањује, а уводе се додатне студије страних језика и култура.

Проф. др Рајна Драгићевић, управник Катедре за српски језик са јужнословенским језицима раније је рекла за наш лист да Филолошки факултет треба да уводи изучавање нових језика и култура, али не на рачун српског језика и књижевности.

Декан Љиљана Марковић истиче да квоте за националне катедре нису смањене, већ да се са својим сарадницима, код ресорног министарства, изборила за двоструку квоту у односу на раније године.

- Ове године је повећана квота за упис студената, како на свим студијским профилима Катедре за српску књижевност, тако и на профилима Катедре за српски језик - каже проф. Марковић. - Ми се на факултету на сваки начин трудимо да промовишемо студијске профиле ових двеју катедри.


РАЗЛИЧИТО ОПТЕРЕЋЕЊЕ ПРОФЕСОРА

ПРОФЕСОРКА Љиљана Марковић истиче да је на две националне катедре запослено 57 наставника и сарадника, а да су на прву годину уписали 107 студената. Другачија је ситуација на осталим катедрама, које су са 253 запослена уписале 986 студената, што објашњава, да ти професори имају дупло веће оптерећење.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dutarte

05.10.2019. 19:04

Fotografisana je Sala heroja, ali se ne vidi koji profesor drži predavanje, koji je predmet. Filipinski jezik je odličan izbor za sve one studentkinje koje hoće da budu kućne pomoćnice na Zapadu. Samo napred, Filološki, u svaštarenje bez granica i smisla.