Регистровано 160.000 беба преко Бебо добродошла на свет

Танјуг

01. 10. 2019. у 17:22

Регистровано 160.000 беба преко Бебо добродошла на свет

Фото: Н. Фифић

Ружић је најавио да ће током октобра на консултацијама бити нов Програм развоја еУправе 2019-2020. године који за циљ има развој ефикасне управе окренуте корисницима у дигиталној средини, развој потребне инфраструктуре и омогућавање интероперабилности
Више од 160.000 беба регистровано је преко еСервиса "Бебо, добродошла на свет", јер је више од 90 одсто родитеља искористило ову електронску пријаву новорођене деце, рекао је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Говорећи на Међународној конференцији о изазовима у јавној администрацији у земљама западног Балкана, коју организује РеСПА, Ружић је напоменуо је да су организоване и друге еУслуге попут еУписа у школе и на факултете, те да су оставерени одлични резултати на пољу реформе јавне управе и дигитализације, које су приоритети Владе Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Стефановић: Савремена технологија помаже и полицији и грађанима

"Систем електронске размене података између институција је међу најважнијим ефектима нашег рада, што поткрепљује податак да смо до сад 3,5 милиона пута разменили податке о грађанима без да смо исте тражили од њих" навео је министар.

У саопштењу из његовог кабинета наводи се да су дигитализоване и најважније евиденције о грађанима, што је, како је додао министар, омогућило и креирање еУслуга.

Ружић је најавио да ће током октобра на консултацијама бити нов Програм развоја еУправе 2019-2020. године који за циљ има развој ефикасне управе окренуте корисницима у дигиталној средини, развој потребне инфраструктуре и омогућавање интероперабилности.

Од септембра 2020. године такође ће започети са радом Централни регистар становништва који ће објединити 13 евиденција и тиме још више убрзати и олакшати пружање услуге.

Дигитализаија се прожима кроз све области јавне управе, па је тако почела са радом и платформа еИнспектор која ће допринети промени инспекцијског надзора и обезбедити селекцију привредника на високо и ниско ризичне, усмеравајући надзор на високоризичне, а растерећујући оне који послују у складу са законом.

"У исто време важно је да се инвестира у запослене, јер они носе реформу јавне управе. Уведен је систем компетенција, који ће нам помоћи обезбедимо стручне службенике на свим нивоима, да оцењујемо њихов рад и да омогућимо каријерни развој, који ће бити могућ кроз Националну академију, јединствену институцију за стручно усавршавање свих запослених у јавној управи“, рекао је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације