НЕГА БОЛЕСНИХ РОДИТЕЉА: По закону посао пречи од оца и мајке

С. Ј. МАТИЋ

уторак, 01. 10. 2019. у 17:02

НЕГА БОЛЕСНИХ РОДИТЕЉА: По закону посао пречи од оца и мајке

Илустрација / Depositphotos

Упркос више иницијатива, запослени немају право на боловање ради неге родитеља. Законом о раду предвиђено пет слободних, плаћених дана. Тежина болести одређује број дана боловања

СВАКОГА у неком животном периоду задеси ситуација да му се родитељ тешко разболи, остане у болници на лечењу или изађе кући након операције, а да он због посла не може да му се нађе при руци. Управо због тог нехуманог приступа протеклих година могли су се чути позиви да се сваком запосленом омогући да током године због неге родитеља узме одређени број дана боловања или плаћеног одсуства. Бар у том ургентном периоду.

Овакве иницијативе, међутим, до сада се нису ни приближиле остварењу. Велика очекивања су била прошле године, када је усвајан нови закон о здравственом осигурању, али у њему је ова одредба изостала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Гошеову болест сада боље лече

С друге стране, Законом о раду предвиђено је да запослени има право на пет слободних и плаћених дана у току календарске године ради бриге и неге чланова уже породице. То значи да те дане може добити само за негу деце, брачног друга и родитеља ако с њима станује у истом домаћинству. Пошто данас већина живи одвојено од родитеља, оваква одредба је делимично превазиђена.

Потпредседник ПУПС-а и народни посланик Момо Чолаковић, за "Новости", наводи да је некада Уставом било наложено да родитељи морају да брину о деци, а касније деца о родитељима:

ПОЗИВИ УПОМОЋ МОМО Чолаковић каже да су у ПУПС-у и раније покретали то питање, али се с тиме стало. А кад је он то једном јавно поменуо, добио је неколико позива, где су му се људи жалили да су им родитељи тешко болесни, а они не могу да добију ниједан слободан дан или боловање.

- Сада тог другог дела одредбе уопште нема. Морамо то да променимо и када почну расправе о промени Устава, тражићу да та категорија буде враћена и да се онда у складу с њом коригују и прецизирају породични, закон о здравственом осигурању и закон о раду. Мора се омогућити деци да брину о родитељима, да у случају њихове болести могу да отворе боловање. Број дана зависио би од тога колика је потреба родитеља и колико је тешка болест.

Он сматра да није било довољно иницијатива, а ни политичке воље да се такав члан нађе у закону. Треба знати и да је лоби послодаваца био јачи, јер њима такве одредбе не иду наруку.

- Ипак, странке које у својим програмима имају бригу о старима, невладине организације и удружења пензионера требало би да покрену и погурају ту иницијативу, јер су стари запостављени, имају много проблема и дискриминисани су - каже нам Чолаковић.

Да је могућност отварања боловања када је родитељ тешко болестан добра иницијатива, сматра и Надежда Сатарић, иначе социјална радница и председница удружења "Снага пријатељства - Амити".

- То неће уродити плодом ако се решава само преко Закона о здравственом осигурању - каже наша саговорница. - Неопходан нам је сет закона, почев од Породичног закона, па закона о раду, о социјалној заштити, о здравственој заштити. Реалност ситуације на терену ће нас ускоро натерати на то. Старијих је све више, посебно се увећава број оних са 80 и више година, а оних који би им помогли када им је најпотребније све је мање.

Сатарићева сматра и да проблем не решава то што ће нам здравствено осигурање односно лекар дати боловање од 15 дана, да негујемо свог родитеља ако њему нега и подршка треба много дуже.

- Зато је потребна и флексибилнија политика послодаваца, за неформалне неговатеље који раде, да имају више разумевања за породичне проблеме у таквим случајевима - објашњава она. - Неки се послови могу радити и од куће, може да буде флексибилно радно време, плаћено одсуство са посла... Мора да се укључи и социјална заштита бржим развојем сервиса за помоћ у кући старијима. Службе кућног лечења и патронажне службе, такође, могу бити од помоћи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Лучани без Гуче као Швајцарска

РЕЧ СТРУЧЊАКА: НЕБОЈША ПЕРОВИЋ, АДВОКАТ:

БРИГА О РОДИТЕЉИМА - ИНТЕРЕС ДРУШТВА

ИЗМЕНАМА Закона о раду требало би омогућити запосленима да добију бар пет дана плаћеног одсуства када су им родитељи тешко оболели или им је потребна хоспитализација или премештај из болнице кући. То треба да се односи на све тешке породичне околности које су везане за здавствено стање, као што могу бити и повреде у саобраћајној несрећи.

Деца која су запослена треба да добију могућност да имају неколико слободних дана да у тим посебним околностима помогну родитељима. Нарочито имајући у виду данашње услове живота, јер многа деца и родите

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miško Avramović

01.10.2019. 18:37

Lepo zamišljeno i humano pre svega, nažalost, ostvarivo samo u državnim preduzećima i ustanovama.

Dobrivoje

01.10.2019. 20:34

zakoni treba da prave uslove za humanije društvo,a kod nas se donose da bi se smanjio broj penzionera i da bi što veći broj mladi napustio zemlju

У окупацији тешко да има правде за окупиране робове

02.10.2019. 00:42

Звучи бајковито, у окупираној земљи где је главни циљ задњих две денеције најошитије, да окупатори и домаћи квислинзи и лопурде згрну што више лове, преко леђа становника-робова без обзира колико ће их при томе страдати, поврдити се,разболети нас....а да за крупни капитал и незајажљиви апетит за профитом о нашим "небитним и безначајним " члановима породице и не говорим...