Ђукић: Платити више способне и образоване

Танјуг

30. 09. 2019. у 21:22

Ђукић: Платити више способне и образоване

Фото А. Станковић

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже да је просек оних који сада напуштају Србију 28,5 година, а сваки пети је високообразован
Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже да је просек оних који сада напуштају Србију 28,5 година, а сваки пети је високообразован.

"Структура оних који одлазе прети да угрози креативност, радну ефикасност, фертилност - све оно што су нам приоритети и због тога заиста инвестиције у нова радна места које изискују дигитално писмене, способне, образоване - који це бити плаћени више него што је до сада био слуцај су корак који правимо, који Влада прави", рекла је министарка за РТС.

Поводом информације да је нашу земљу прошле године напустило 50 000 људи, она каже да та информација није нова посебно за оне који се баве демографијом и популационом политиком.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Đukić Dejanović: Problemi nedovoljno rađanje, migracije...

Према њеним рецима, миграције су цивилизацијска реалност и са њима се суоцавамо на нацин да прво морамо да реално видимо колико људи оде, колико ипак дође, врати се, било као пензионери или зато што се нису снашли тамо где су отишли и колики је тај миграциони салдо.

Ђукић Дејановић истиче да наша статистика показује да има регистрованих 16.000 људи годишње, што је миграциони салдо, али мисли да је број и већи.

"Урадили смо истраживање на 11.000 студената у јануарском року. Они су се укљуцили у онлајн захтеван упитник, где је било потребно до сат времена за одговоре", рекла је министарка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  ISELjENjE IZ SRBIJE: Tek svaki treći ne bi od kuće

Истраживање је, како каже, знацајно јер су студенти изрекли свој став.

"Од 11.000, 3.900 је рекло да цим заврши факултет планира да оде из Србије. Када смо их питали шта на то кажу родитељи, податак нас је заинтригирао и изненадио – 90 одсто мама и тата подржавају децу. Разлог зашто студирају овде су јефтине студије, дају добар квалитет, лако ће наћи тамо посао", истакла је министарка.

Она је навела и да је први закљуцак био да уписне политике на факултетима и ситуација на тржишту рада морају бити боље усклађени.

"Када смо питали студенте због цега планирају да оду, први разлог је био да желе да раде у струци за коју се школују. На другом месту је материјални статус, неупоредиво квалитетнији живот, веца сигурност", истакла је она.

ММФ каже да нису само економски услови једини разлог и предлажу да јачамо институције.

Министарка каже да када говоримо о миграцијама нико не може бити заинтересованији од младих, али трансгенерацијски проблем миграција кроз време се мењао.

Истице да су некада мигранти одлазили – оде патер фамилијас, који заради за породицу и врати се.

"Данас одлазе млади који формирају породице у Немацкој, Швајцарској, Аустрији, Норвешкој, САД и поцињу своје породицне животе, професионални статус и ретко ко жели да се врати", рекла је она.

Сматра да смо и географски и историјски и социјално ту где смо и да нас разна зла не заобилазе, а онда када цовек дуго трпи разлицита зла која долазе независно од њега изгуби ентузијазам.

"Оно цега довољно нема је самоповерење и поверења у мог комшију и мог колегу са радног места. Заједницки можемо много више", закљуцила је Ђукић Дејановић.

Она је истакла и да је управљање миграцијама једно од најозбиљнијих питања које имају земље цитавог региона, па и Европе, наводећи и да из Немацке огроман број високообразованих људи одлази у скандинавске земље или САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације