На Поликастру обележена годишњица пробоја Солунског фронт

Танјуг

29. 09. 2019. у 15:13

На Поликастру обележена годишњица пробоја Солунског фронт

Фото М. Марковић

Обележавање 101. годишњице пробоја Солунског фронта настављено је комеморативном свечаношћу у меморијалном комплексу Поликастро у Грчкој у присуству делегација земаља победница у Првом светском рату
Обележавање 101. годишњице пробоја Солунског фронта настављено је данас комеморативном свечаношћу у меморијалном комплексу Поликастро у Грчкој у присуству делегација земаља победница у Првом светском рату.

Церемонија је почела подизањем застава земаља савезница у Великом рату - Србије, Француске, Велике Британије, Грчке и Италије, после чега су свештеници Грчке православне цркве служили молебан страдалима током војне офанзиве, која је имала пресудан утицај на завршетак рата.

Венце су код спомен-костурнице положиле делегације свих пет савезничких земаља и представници удружења за неговање борачких традиција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Obeležena 101. godišnjica proboja Solunskog fronta

Крај монументалног споменика погинулим ратницима интониране су химне Србије, Француске, Велике Британије, Италије, Русије и Грчке, а у част страдалих у пробоју Солунског фронта испаљени су и плотуни за сваку од земаља савезница.

У име Србије венац је положила делегација Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања предвођена државним секретаром Зораном Антићем и делегација Министарства одбране и Војске Србије, а почаст страдалима одала је и делегација Републике Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  NA KAJMAKČALANU I U BITOLjU: Prevelika stradanja Srbije u Velikom ratu

Церемонији су присуствовали и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијске академије у Београду.

У свом обраћању Антић је истакао да се Србија са поносом сећа своје велике епохе у којој је са савезницима извојевала велику слободу, а пробојем Солунског фронта успела да ослободи земљу четворогодишње окупације.

"Од Крфа и Вида до Солуна имали смо помоћ грчке дрзаве и народа. И војну политичку помоћ савезника у Великом рату. На томе су и данас генерације Срба захвалне пријатељима", рекао је Антић и додао да данас у свим градовима Србије постоје споменици захвалности нашим савезницима у Првом светском рату.

Указао је да је меморијал на Поликастру симбол велике епохе и славног периода у коме је, како је оценио, Европа показала да је слобода основни принцип по коме треба да се развија.

"Влада Србије и данас истрајава на тим принципима и бориће се да постане део европске породице", поручио је Антић.

У име Уније земаља савезница из Првог светског рата основане 1972. године, на чију је иницијативу подигнут меморијал на Поликастру, обратила се потпредседница Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. Драгана Јуришић која је истакла да је циљ Уније да се очува дух солидарности и братства по оружју савезничких земаља из Великог рата.

"Све што су урадили наши преци у циљу обезбеђења слободног и хуманог развоја сваког друштва велика је обавеза, духовна инспирација за све нас и будуће генерације, како се њихова славна дела и жртве за слободу никада не би заборавиле", навела је Јуришић.

Меморијални споменик у Поликастру, удаљеном око 40 километара од Солуна, откривен је 1977. године на узвишењу на путу ка Ђевђелији.

На свакој страни петоуганог здања, која симболише једну земљу савезницу, уклесан је натпис на пет језика: “Херојским синовима Србије, Француске, Италије, Велике Британије и Грчке, који су се, верни завештањима својих предака, борили на овим местима и пали за слободу и светски мир од 1916. до 1918”.

Споменик је од белог мермера и висок је око седам метара, а земљу је за његову изградњу Унији уступио Христос Карафодорос.

Спомен- обележје земљама победницама замисао је ратног пилота Саве Микића, а дело је Солунца, архитекте Александра Секулића.

У непосредној близини споменика постављене су и бисте премијера Србије, Француске, Италије, Велике Британије и Грчке у време Првог светског рата - Николе Пашића, Аристида Брајана, Виторија Емануела, Дејвида Лојда Џорџа и Венизелоса.

Своје обележје у Поликастру, Пашић је добио 1993. године, на 75. годишњицу пробоја Солунског фронта, а садашња биста до краја године биће замењена новом чији је аутор академски вајар Петар Ђурић.

Постављање нове бисте иницирало је Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства спољних послова.

Обележавање 101. годишњице пробоја Солунског фронта почело је у суботу комеморативном свечаношћу на српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну којој су пеисуствовале делегације Србије и земаља савезница и грађани из свих крајева Србије и региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације