ОВЕ године, под слоганом "БУДИ ХЕРОЈ СВОГА СРЦА", 29. септембра, обележава се Светски дан срца, са циљем да се укаже на значај кардиоваскуларних болести и спречавање њиховог настанка променом начина живота. Светска федерација за срце позива људе да утичу на чланове својих породица да уоче и промене лоше животне навике (употреба дувана, физичка неактивност и неправилна исхрана).


Главни циљ овогодишње кампање је промоција свих облика физичке активности, јер је физичка неактивност четврти водећи узрок умирања у свету. Према истраживањима, 44 одсто одраслог станов-ништва Србије је физички неактивно. Сматра се да је особа недовољно физички активна када мање од пет пута недељно примењује тридесетоминутну физичку активност умереног интезитета.


Кардиоваскуларне болести (КВБ) су водећи јавноздравствени проблем. Годишње, у свету, од КВБ умре 18 милиона људи. Процењује се да ће број умрлих од ове групе болести до 2030. године достићи 23 милиона и постати први узрок смртности широм планете. Сваког дана у свету од последица неке од болести срца и крвних судова умре просечно 49.000 особа, а сваки 10. умрли је узраста од 30 до 70 година. Више од 75 одсто свих смртних исхода потиче из ниско и средње развијених земаља, а 80 одсто свих смрти од КВБ је последица инфаркта и шлога.


Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у Србији су током 2018. године од КВБ умрле 52.663 особе. Скоро сваки пети умрли од КВБ имао је од 30 до 70 година. Да би се на време откриле кардиоваскуларне болести ради се скрининг кардиоваскуларног ризика једном у пет година: за мушкарце од навршених 35, а за жене од навршених 45 година (ако је жена ушла у менопаузу пре 45. године, скрининг се ради раније).


Према подацима Регистра за акутни коронарни сидром (АКС), у 2018. години у Србији се у просеку дневно региструје 61 случај оболелих од АКС. Од овог синдрома дневно, у просеку, умире 13 особа. Најниже стопе оболевања и умирања регистоване су у Региону Војводине, а највише стопе у Региону Јужне и Источне Србије. Акутни коронарни синдром чине : акутни инфаркт миокарда, нестабилна ангина пекторис и изненадна срчана смрт.


-Готово 85 одсто превремене смртности и више од 50 одсто оболевања од инфаркта срца и можданог удара може да се спречи мерама примарне превенције- кажу у Институту за јавно здравље Србије.- Мале промене у животном стилу, које се односе на престанак пушења, редовну физичку активност и правилну исхрану, могу да помогну у превенцији КВБ. Са друге стране, старије особе, особе мушког пола и особе са позитивном породичном исто-ријом требало би да додатно воде рачуна о свом кардиоваскуларном здрављу.БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ

Удружење кардиолога Србије, уз подршку Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у недељу, 29. септембра, од 11 до 14 часова, у Ташмајданском парку, организује манифеста-цију "МОЈЕ СРЦЕ - ТВОЈЕ СРЦЕ". Том приликом ће лекари различитих специјалности грађанима пружити информације како да спрече настанак болести, препознају кардиоваскуларни ризик и симптоме срчаног и можданог удара. Грађани ће моћи да измере вредности крвног притиска и ниво шећера у крви. Свој допринос даће и Ђигонг савез Србије и мале атлетичарке које ће промовисати здраве навике у најранијем детињству. Сличне манифестације ће и ове године бити организоване широм Србије.