Сваки пети пензионер биће сиромашан

А. М.

27. 09. 2019. у 16:02

Сваки пети пензионер биће сиромашан

Илустрација / Depositphotos

Црне прогнозе у наредне две деценије Немачког института за истраживање привреде о најстаријим становницима

СТРУЧЊАЦИ Немачког института за истраживање привреде тврде да, уколико се настави овакав привредни раст у овој земљи, сваки пети пензионер ће у највећој европској држави бити сиромашан.

Пројекције овог берлинског института односе се на период у наредне две деценије. Међутим, тренутни подаци из немачког пензионог фонда кажу да је 16,8 одсто пензионера ове земље сиромашно. Уколико се остваре црне прогнозе овог института, за двадесет година у Немачкој ће бити сиромашно 21,6 одсто најстаријих грађана. То, дакле, значи да ће сваки пети пензионер у Немачкој бити погођен сиромаштвом.

Ова студија је урађена у јеку расправа политичара о будућем моделу пензионог осигурања, а занимљиво је да се темељи на пројекцијама, чак, и уколико привреда бележи добар раст.

У Немачкој се сматра да је сиромашан онај човек који од пензије, државне или приватне, не може да покрије трошкове живота. У другим европским земљама се сиромаштво дефинише уколико особа има мање од 40 или 50 одсто просека свих примања у земља. Медији у Немачкој пишу да је реч о пензијама од 900 евра месечно или мање које има више од 16 одсто најстаријих суграђана.

Процена ових истраживача је, дакле, оптимистична по немачке пензионере, јер подразумева јак привредни раст до 2039. године. Уколико се пак економија буде лошије развијала, број сиромашних старијих суграђана биће још већи, јер слаба економија води већем броју незапослених који онда могу мање да одвајају за старост.

У студији се наглашава да је неколико група посебно угрожено. То су, пре свега, они који су радни век провели без или са слабијом стручном спремом, али и самци и међу њима нарочито жене. Тренутно је на истоку Немачке боље због више запошљавања жена током комунизма у ДДР-у, али ће се и та кривуља дугорочно мењати.

СОЦИЈАЛНА ПЕНЗИЈА?

ТРЕНУТНО, у коалиционој влади Социјалдемократе покушавају да прогурају концепт основне пензије коју треба гарантовати свима, а какав има већина западних земаља.

Демохришћани пак инсистирају да томе претходе опсежне провере да ли некоме треба то додатно осигурање, док Социјалдемократе желе да додатну пензију добија свако ко је радио најмање 35 година. Стручњаци сматрају да ниједан концепт неће ништа променити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Немања

27.09.2019. 19:58

@Pera Detlic - Не знам да ли смо свесни какав је то потенцијал за наш развој.