Скот: Србија је изградила добру базу за добру будућност

Танјуг

понедељак, 23. 09. 2019. у 20:18

Скот: Србија је изградила добру базу за добру будућност

Фото: К. Михајловић

Амерички амбасадор Кајл Скот оценио је данас да су у Србији урађене озбиљне реформе, да земља расте, али да мора још више и брже да се развија због животног стандарда који је далеко од онога у ЕУ
Амерички амбасадор Кајл Скот оценио је данас да су у Србији урађене озбиљне реформе, да земља расте, али да мора још више и брже да се развија због животног стандарда који је далеко од онога у ЕУ, а што је неопходно како би задржала образоване људе.


"Одлазак људи прети да угрози будућност Србије више од било чега, зато је потребно створити више услова за останак него за одлазак", рекао је Скот на предавању "Оптимизам у економским односима САД и Србије", током кога је оценио да одности две земље прерастају у право партнерство.

"У САД чинимо све да подржимо евроинтеграције Србије, економски развој, и залажемо се за потпуну примену Бриселског споразума. Именовање специјалног изасланика за Балкан Мајка Помпеа потврда је колики напор улажемо", рекао је Скот и додао да је решење косовског питања предуслов за раст Србије.

"Надамо се да можемо да решимо те проблеме", рекао је амбасадор.

Према његовим речима, млади су, док су неки опседнути територијом, фокусирани на интерент и размишљања о бољем послу на коме ће више зарађивати.

Амбасадор је рекао да је за три и по године мандата у Београду, видео да земља излази из напорног периода транзицијие, и додао да са сигурношћу очекује да ће постати део и ЕУ и Светске трговинске ораганизациј у скорој будућности.

Подсетио је да постоје многи услови за оптмизам, привредни раст је у порасту, јавни дуг и незапосленост опадају, курс динара је стабилан, што су, како је оценио, огромна достигнућа.

Амбасадор је оценио да је за тај бољи живот неоходно подстаћи раст БДП како би достигао ниво од 10 одсто, а земља достигла европски стандард.

Прочитајте још: Брнабић примила у опроштајну посету Кајла Скота

Према његовим речима, у том циљу неопхонодне су реформе као што су ефиксасније правосуђе, рад на сузбијану корпупције. Неопходна је и рефома медија и истраживачко новинарство, што је, како је додао, важно и за развој бизниса, долазак инвестиција као и пораст домаћих улагања.

"Људи су највећи ресурси, нису то ни бакар, ни литијум", поручио је амбасадор.

САД имају значајну улогу у оптимизму који видим, рекао је Скот и додао да су америчке компаније донеле четири милијарде директних инвестиција, нове технологије и вештине.

"САД су спремне да прошире сарадњу и са Владом Србије и са привредом", оценио је Скот у Савезу економиста Србије, на предавању у организацији удружења корпоративних директора Србије, а које је одржао на беспрекорном српском језику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

esb-puerto@arcor.de

23.09.2019. 23:09

Dobra baza , za dobru budučnost . Samo nas vi j.......te , jer vam naša politika ne ide baš u prilog.

realist.

24.09.2019. 01:07

Svi vi prica te kako Srbija je napredovala, a nije Dan nije reko da Srbija udje u EU. Sve ste vi zapadnjaci iste Marke Lazovi.