ЗА 10 ГОДИНА СПАСИЛИ 25.000 ЉУДИ: Министар Стефановић обишао ватрогасце-спасиоце

Новости онлине

понедељак, 23. 09. 2019. у 14:15

ЗА 10 ГОДИНА СПАСИЛИ 25.000 ЉУДИ: Министар Стефановић обишао ватрогасце-спасиоце

Фото: МУП

Ватрогасцима-спасиоцима данас су уручена и 73 нова возила, 55 чамаца, 32 приколице и 24 ванбродска мотора који ће бити распоређени у ватрогасно-спасилачке јединице широм Србије
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас, поводом 10 година од оснивања Сектора за ванредне ситуације, да су ватрогасци-спасиоци у последњој деценији спасили 25.000 људи и истакао да су они понос и хероји Србије.

"Двадесет и пет хиљада спасених људи је импресиван број и ко зна какве би последице биле да ови храбри људи нису увек ту када је потребно. Зато хоћу да и данас кажем велико хвала свим људима из Сектора за ванредне ситуације", поручио је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -У четвртак појачана контрола саобраћаја у целој Србији

Ватрогасцима-спасиоцима данас су уручена и 73 нова возила, 55 чамаца, 32 приколице и 24 ванбродска мотора који ће, како је навео Стефановић, бити распоређени у ватрогасно-спасилачке јединице широм Србије.

Реч је о набавци у оквиру пројекта "Хитне санације од поплава", који се реализује у сарадњи са Светском банком, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Канцеларијом за управљање јавним улагањима, саопштио је МУП.Министар је, након уручења возила, истакао да никада не смемо заборавити ватрогасце-спасиоце међу којима су Дејан Лазаревић и Милан Рмуш, као ни друге припаднике МУП-а, који су дали своје животе за безбедност грађана Србије.

"Не смемо да заборавимо жртве тих људи, али ни свакодневна одрицања ватрогасаца који спасавају људе у поплавама, пожарима и у свим другим ванредним ситуацијама", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, обавеза је државе да се овим људима одужи кроз даље унапређење њиховог положаја, услова рада, набавку нових возила, униформи и опреме.

"У последње две године концентрисали смо се на поправку стања возног парка и набавку навалних ватрогасно-спасилачких возила и цистерни. Уговорили смо и платили набавку више од 100 нових ватрогасно-спасилачких камиона, од којих је 47 већ испоручено, а до краја ове и почетком следеће године очекујемо испоруку нових возила", навео је Стефановић, који је и потпредседник Владе Србије.

Он је додао да је Сектор за ванредне ситуације добио и 160 нових теренских, путничких и комби возила.

Министар је указао да су ватрогасци-спасиоци добили комплетну заштитну опрему, као и да ће до краја године добити и комплетну интервентну униформу и додао да ће у наредном периоду бити реновиран један део ватрогасно-спасилачких станица.

Поред нове опреме и возила, Министарство унутрашњих послова, како је рекао Стефановић, брине и о јачању капацитета Сектора за ванредне ситуације и у људству.

"У последње две године примљено је 257 нових ватрогасца, а у току је обука још 200 који ће до краја године обући униформе и придружити се колегама на терену", рекао је Стефановић.

Министар је додао да ће ватрогасци, као и сви други запослени у Министарству унутрашњих послова добити повећање са новембарском платом и додао да, уколико економија земље настави да напредује, могу да очекују и ново повећање плата следеће године.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић навео је да је, десет година након реорганизације Сектора за заштиту и спасавање у Сектор за ванредне ситуације, огромним радом и улагањем овај сектор постао модерна европска служба која бележи добре резултате како у земљи, тако и у иностранству.

Марић је указао да се пожари, поплаве, земљотреси, клизишта и снежни наноси могу догодити свуда, у сваком моменту и без упозорења и да је стога приоритет СВС-а висока професионалност и могућност благовременог реаговања.

"Због тога и радимо на јачању професионалних ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације у људству и до краја ове године имаћемо највећи број ватрогасаца у последњих 10-15 година. Опремањем професионалних јединица и подмлађивањем кадра, заокружићемо причу правовременог одговора на сваки ванредни догађај у циљу заштите људских живота и имовине", истакао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације рекао је да је поносан на ватрогасце-спасиоце, на напоре које су уложили, храброст, залагање и пожртвовање које су показали у више од милион и двеста хилкада интервенција у последњих десет година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације