Oдборници Скупштине општине Крупањ, поводом Дана ослобођења у Другом светском рату, донели су јуче једногласну одлуку којом је за почасног грађанина Крупња проглашен епископ шабачки Лаврентије. Пре тога, стигла је сагласност из Министарства државне управе и локалне самоуправе да владика шабачки може да буде проглашен почасним грађанимом Крупња.


Од завршетка Другог светског рата до данас владика Лаврентије је шести носилац овог уздарја Крупња и Рађевине. Пре њега, Крупањци су, пре две године, за почасног грађанина прогласили председника Србије, Александра Вучића.Епископ Лаврентије је први добитник тог високог признања ко је рођен у Рађевини.


Овај најстарији архијереј по стажу у СПЦ, који је епископ 52 године, од чега 22 у расејању и 30 у земљи, рођен је на Савиндан, 27. јануара 1935. године, у крупањском селу Богоштици, где је подигао манастир и Дом песништва „Десанка Максимовић“, а у непосредној близини и чувени манастор Соко, посвећен светом владики Николају Велимировићу.


Био је професор Богословије у Београду и Крки, епископ моравички, викарни епископ патријарха Германа, западноевропски еписком задужен, у то доба, за највећих девет европских држава, али и за Аустралију и Нови Зеланд, па епископ шабачко – ваљевски, који је, међу реткима у СПЦ и читавом свету, својом вољом поделу једну епархију на две.


Владика Лаврентије постао почасни грађанин Крупња - Фото: В. Митрић


Прочитајте још: ЛЕКЦИЈЕ ХРИСТА И СВЕТОГ САВЕ: Епископ поклонио 10,5 хектара земље за децу (ФОТО)


Увек се враћао завичају, не само својом родбини, пријататељима из младости и кумовима, већ свим људима којима је била потребна помоћ. И кад је био далеко од родног краја, живо се интересовао како је у њему, како људи живе, како се боре да преживе, школују децу…


Владика Лаврентије - Фото: В. Митрић


У најдраматичнијим тренуцима за Рађевину, као кад су биле поплаве, епископ Лаврентије, није напуштао Рађевину ни трена, дочекујућио све оне који су, захваљујући њему, укључујући и патријарха Иринеја, доносили помоћ или давали друге врсте подршке овдашњим људима.


- Драги земљаци, од срца, вам хвала, увек сте ми били у срцу и остаћете док ходам овом нашом дивном земљом и дивним нашим крајевима као што је Рађевина – рекао је владика Лаврентије.