Вулин: Војска је наш бедем од сваког зла и олује

Танјуг

20. 09. 2019. у 14:44

Вулин: Војска је наш бедем од сваког зла и олује
У касарни "Војвода Живоијин Мишић" у Ваљеву данас је 280 припадника Војске Србије положило заклетву
У касарни "Војвода Живоијин Мишић" у Ваљеву данас је 280 припадника Војске Србије положило заклетву, војничку заклетву положило је и 199 војника и кадета у касарни „Аеродром" у Сомбору и 134 војника у касарни „Војвода Петар Бојовић" у Лесковцу.


У касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву данас је одржана свечаност полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока, слушалаца класе резервних официра генерације "септембар 2019", кадета Војне академије и Војномедицинске академије и ученика Средње стручне војне школе којој је присуствовао и министар одбране Алекснадар Вулин, саопштило је ресорно министарство.


"Данас сте дали реч да ћете чувати своју земљу и бити уз свој народ где год и кад год затреба. Данас сте своју земљу, свој народ, своје претке и своје потомке учинили поносним, гордим на строј који стоји испред њих, на строј који је наш чувар, наш бедем од сваког зла, злочина и олује", поручио је министар одбране Алекснадар Вулин на свечаности.


Према његовим речима, полагањем заклетве војници су учинили поносним оне који су корачали пре њих и гледају захвалне очи оних који ће желети да личе на њих, "да буду баш такви какви сте ви".


Честитајући онима који су дали реч да ће чувати своју земљу и свој народ, министар Вулин је поручио да могу бити без бриге, јер их нико никада неће послати да другим народима чине зло и гуше њихову жељу за слободом.


"Изабрали смо да будемо војно неутрални, да не слушамо никога до себе, да не чинимо ништа што може угрозити наш народ и наш начин живота. Никада злочини који су учињени над српским народом неће бити чињени од стране српског народа и српске војске над другим људима и над другим народима. Будите сигурни да захвална Србија стоји уз вас, поносна и горда, сигурна и мирна, јер само снажна Србија и њена јака војска јесу гарант мира на читавом Балкану", истакао је Вулин.


Он је рекао да када је Србија била јака и њена војска била је јака, било је мира, сигурности и стабилности.


Када је Србија била слаба, немоћна и удаљена од свог народа и својих граница, онда је било невоље и рата, рекао је Вулин и додао да је оваква, поносна и снажна војска једина гаранција да ће наш народ живети у миру, да ће читав Балкан живети у миру.


Министар Вулин је захвалио војсци на поверењу, нади, истрајности, упорности, тврдоглавости, на томе што је уз своју државу и свој народ и што њени садашњи припадници чине Војску Србије достојну својих предака и достојну сећања њених потомака.


Бројним породицама које су се окупиле да на данашњој свечаности подрже своје најмилије у полагању заклетве, министар Вулин је захвалио што су са пуно поверења и наде поверили Србији оно што им је највредније.


ПРОЧИТАЈТЕ И: МУП: Кинеске патроле немају полицијска овлашћења


"Драги родитељи, хоћу да вам захвалим у име једине, вољене Србије на овим горостасима, на овом строју, на овој најлепшој, најбољој, најхрабријој младости. Гајили сте их, чували, радовали се, плакали са њима и због њих. Хвала вам што сте нам их дали, поверили, јер нема већег знака поверења, нема веће наде него када своје дете предаш својој држави. Оно најбоље и најлепше, оно због чега се вреди родити, дали сте својој земљи. Хвала вам за то, а захвалан ће вам бити и народ због кога они стоје овде и због кога постоје", поручио је Вулин.


Међу 280 припадника Војске Србије који су у Ваљеву положили заклетву је и Анастасија Војводић из Београда.


Према њеним речима, искуство њеног брата који је добровољно одслужио војни рок пре две године, подстакло је њено интересовање за војску. Истиче да је њено искуство веома позитивно и препоручује свим вршњацима да се пријаве за служење војног рока.


За Ðорђа Рајковића из околине Лајковца било је природно да настави путем који су трасирали његови преци и постане припадник војске. Како каже, сам чин полагања војничке заклетве за њега представља нешто свето, као и сваком војнику. Његово мишљење дели и кадет Војне академије Петар Милановић из Великог Градишта, који сматра да би сваки човек требало да прође кроз вид војничке обуке.Војничку заклетву положило је данас и 199 војника и кадета у касарни „Аеродром“ у Сомбору и 134 војника у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.


Свечаном полагању заклетве у Ваљеву присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, епископ ваљевски Милутин, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и бројни представници локалне самоуправе.


У Сомбору, полагању заклетве присуствовали су начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Жељко Петровић, а у Лесковцу заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације