НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНЕ ПРОВЕРЕ ЗДРАВЉА: Прегледи у 216 установа

Б. Р.

20. 09. 2019. у 23:07

НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНЕ ПРОВЕРЕ ЗДРАВЉА: Прегледи у 216 установа

Грађани ће моћи да провере и шећер у крви Фото В. Данилов

Сви грађани моћи ће да ураде ултразвучни преглед абдомена, кардиолошки и ОРЛ преглед, контролу нивоа шећера у крви и тумор маркере

У АКЦИЈИ бесплатних превентивних прегледа, коју 15. пут организује Министарство здравља, укључиће се у недељу 216 здравствених установа. Циљ акције је рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснији начини бриге о здрављу.

Од 8 до 16 сати, сви грађани, и они без здравственог осигурања, моћи ће да ураде ултразвучни преглед абдомена, кардиолошки и ОРЛ преглед, контролу нивоа шећера у крви и тумор маркере.

- Ово је рекордан број здравствених установа откако смо почели са акцијом бесплатних превентивних прегледа, током које је, у претходних 14 наврата, прегледано око 300.000 становника, а неколико хиљада их је након прегледа упућено на даљу дијагностику и лечење - кажу у Министарству здравља. - Овога пута укључили су се сви домови здравља, чак и истурене амбуланте.


ПРОЧИТАЈТЕ И: НЕИЗВЕСНА СУДБИНА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА 10.000 ДЕЦЕ ИЗ СРБИЈЕ: Без сагласности родитеља биолошки материјал премештен у Пољску

Заинтересовани да преконтролишу здравље неће у свим установама моћи да ураде свих пет врста прегледа и анализа, с обзиром на капацитете сваке установе појединачно, али је распоред направљен тако да се оно што не може да ради дом здравља, обави у регионалној болници. Такоће се, рецимо, у Здравственом центру Косовска Митровица, радити свих пет врста прегледа, док ће се у домовима здравља Лепосавић и Зубин Поток радити ЕКГ, контрола крвног притиска и шећера у крви. У Зајечарском округу, рецимо, превентивни прегледи радиће се у пет установа - у Бољевцу, Сокобањи, Књажевцу и Зајечару. У Шумадијском округу у акцији учествује девет здравствених установа.


РАСПОРЕД И НА САЈТУ МИНИСТАРСТВА

ЛИСТА са врстом прегледа који ће бити обављани у свакој од здравствених установа објављена је на званичној интернет-презентацији Министарства здравља - zdravlje.gov.rs. Министарство здравља позвало је грађане да учествују у недељној акцији, и у својој здравственој установи обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације